Rubrika: Dobro je vedeti
Fruktoza in 12 bolezni, ki jih povzroča
Vse več je dokazov, da je sladkor glavni dejavnik, ki povzroča debelost in srčno-žilne bolezni. Raziskave kažejo, da če bi v ZDA za 10 % zmanjšali porabo sladkorja, bi samo v zdravstvu prihranili več kot milijardo dolarjev.
O nevarnostih sladkorja je nedavno v velikem intervjuju govoril ameriški nutricist dr. Robert Lustig, ki je postregel z zastrašujočo številko. Danes ima v ZDA 70 % ljudi previsoko težo. Leta 2020 jih bo 75 %, leta 2030 pa že 86 % predebelih. Evropa ni daleč stran. Trenutno smo pri 54 %, leta 2020 pa bomo že zelo blizu 80 %. Glavni razlog je seveda sladkor, še posebej tisti, ki ga ne vidimo - fruktoza.

Nekateri so mnenja, da naravni sladkor ni problematičen, Lustig pa pravi, da je treba upoštevati tudi tega. Če želite ohraniti telesno težo, potem lahko na dan pojeste največ 25 gramov sladkorja, če pa želite hujšati, pa si na dan ne smete privoščiti več kot 15 gramov sladkorja.

Sladko, ki te ljubim sladko
Da ima Lustig prav, lahko hitro ugotovimo, če običajna sladila zamenjamo s stevio. S tem bodo kave in čaji enako sladki, količina sladkorja pa se bo zmanjšala za 10-krat. Problem sadnega sladkorja pa ostaja še naprej, saj smo že s tremi jabolki presegli dnevno dovoljeno količino sladkorja.

Kaj pravzaprav je fruktoza?
Fruktoza ali sadni sladkor je enostaven ogljikov hidrat, ki je najbolj topen med vsemi sladkorji. Poleg tega je fruktoza za 73 % bolj sladka od običajnega sladkorja, na leto pa v svetu pridelamo približno 240.000.000 kilogramov fruktoze v kristalni obliki. Največ fruktoze najdemo v sadju, zelenjavi in medu


In kakšne težave lahko nastanejo zaradi preobilice sladke hrane?

1. Zobna gniloba
Sladkor v ustih je hrana za bakterije, ki nažirajo zobno sklenino. Če bi bilo mogoče živeti brez sladkorja, tudi zobne gnilobe ne bi poznali.

2. želodčne težave
Preveč sadnega sladkorja povzroča želodčne težave, vnetje črevesne sluznice, drisko, celo dehidracijo. Priporočena dnevna količina fruktoze je 25 gramov, za to pa sta dovolj dve banani in nekaj rozin.

3. Težave z jetri
Zamaščenost jeter je najpogostejša posledica preveč fruktoze. Problem je, ker se fruktoza v prebavnem traktu spremeni v maščobo in se nalaga v jetrnih celicah, zamaščenost jeter pa lahko dobijo tudi suhi ljudje.

4. Sladkorna tip II
Fruktoza, ki velja za najhitreje topljiv sladkor, je glavni krivec za povečanje nivoja glukoze v krvi. Problematični so predvsem nenadni skoki, kar lahko ob dolgotrajni izpostavljenosti pripelje tudi do trajne sladkorne.

5. Debelost
Povečana izpostavljenost povišanemu sladkorju povzroča nastajanje maščobnih celic. Sladkor v krvi povečuje apetit, več jeste, bolj ste lačni, bolj se redite.

6. Odpoved ledvic
Fruktoza povzroča tvorbo sečne kisline, preveč sečne kisline pa močno obremenjuje ledvice. Dolgotrajna izpostavljenost lahko pripelje celo do odpovedi ledvic, vsekakor pa se pred tem pojavi še kopica drugih težav.

7. Putika
Več fruktoze, več sečne kisline in več protina, ki povzroča putiko. Če se tako stanje pojavlja dlje časa, so lahko težave s putiko neznosne.

8. težave z erekcijo
Sečna kislina povzroča še eno težavo. Zaradi nje se v telesu ustvari manj dušikovega oksida, kar zmanjšuje krvni pretok in povzroča težave z erekcijo. Več sladkorja je več težav z erekcijo.

9. Povišan pritisk
Podobno kot pri motnjah z erekcijo je stranski učinek tudi povišan krvni pritisk. Pravzaprav je to le posledica več težav: sladkorne, debelosti, zamaščenih jeter ...

10. Srčno-žilne bolezni
Verjetno ni težko uganiti, da so na seznamu bolezni, ki jih povzroča fruktoza, tudi srčno-žilne bolezni. Fruktoza predvsem vpliva na velikost LDL delcev, kar povzroča nastajanje ateroskleroze (kopičenje holesterola v krvi in na stenah žil).

11. Depresija
Pomanjkanje serotoninskih receptorjev lahko že po 14 dneh vodi v globoko depresijo. Stanje povzroča žalost, kar mnogi premagujejo s hrano. Pa smo spet pri debelosti in večnem občutku krivde.

12. Alzheimerjeva demenca
Glikozacija proteinov je še ena posledica v krvi za katero je kriva fruktoza, povzroča pa demenco.


Kje najdemo fruktozo?
Problem fruktoze je v tem, da se pojavlja z veliko drugimi oblikami sladkorjev in jo najdemo praktično v vseh živilih, tudi zelenjavi. Objavljamo seznam nekaterih:

SadjeKoličinaGramov fruktoze
Ananasrezina4,0
Bananasrednja7,1
Borovniceskodelica7,4
Breskevsrednja1,3
Češnje103,8
Figeskodelica23,0
Grenivka1/2 srednje4,3
Grozdjeskodelica12,4
Jabolkosrednje9,5
Jagodeskodelica3,5
Kivisrednji3,4
Limetasrednja0
Limonasrednja0,6
Lubenica1/16 srednje velike11,3
Malineskodelica3,0
Mandarinasrednja4,8
Mango1/2 srednje velikega16,2
Marelicasrednja16,4
Melona1/8 srednje velike2,8
Nektarinasrednja5,4
Oranžasrednja4,8
Papaja1/2 srenje6,3
Rozine1/4 skodelice12,3

Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023