Rubrika: Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Bi se radi izognili zamašenemu nosu, kašlju, bolečinam v grlu? Eden od načinov za pravočasno krepitev imunskega sistema so tudi naravni sokovi.
Sadje in zelenjava so najboljši prijatelji zdravja. Pomembne so predvsem velike količine vitaminov, mineralov, antioksidantov in predvsem železa, ki poskrbi za dobro prekrvavitev. Prav zaradi tega vam priporočamo redno pitje naslednjih naravnih sokov za katere vam priporočamo, da jih pijete samostojno, ker lahko z drugimi sestavinami zmanjšate njihovo moč.

1. Korenčkov sok


Gre za sladko pijačo dobro za otroke in odrasle. Vsebuje veliko vitaminov B, C, ima veliko kalija, fosforja in železa, še posebej pomembno pa je, da uravnava kislinsko-bazično ravnovesje v telesu. Če imate težave z želodčno kislino, vam priporočamo vsak dan kozarec korenčkovega soka. Izboljšuje tudi delovanje jeter in črevesja ter blagodejno vpliva na živce.

2. Pesin sok


Čist pesin sok ima precej poseben okus, zato ga mnogi pomešajo z jabolčnim ali korenčkovim sokom. Če je le mogoče, poskusite piti čim čistejši pesin sok, saj so njegove zdravilne lastnosti nesporne. Poleg veliko beta-karotena in drugih karotenoidov vsebuje še kalij, mangan, železo, žveplo, kalcij, vitamin C. Zelo učinkovito čisti kri, ima pozitiven vpliv na jesta, izboljša tudi delovanje možganov.

3. Limonin sok


Sveže stisnjena limona razredčena z mlačno vodo vsebuje veliko količino vitamina C, ima veliko antioksidantov, skrbi za kislinsko-bazično ravnovesje v telesu in krepi imunski sistem. Seveda je pomembno, da v limonin sok ne dodajate drugih snov, ko so sladkor, celo med ni priporočljiv. Ne pozabit, da vitamin C začne razpadati že pri 36 stopinjah Celzija, zato ga v vročem čaju ne boste našli prav veliko. Limona v čaju je povsem brez moči.

4. Brokoli


Podobno kot sok pese ima tudi brokoli izreden vpliv na zdravje. Vsebuje veliko žvepla, kalcija, kalija vitaminov B in C, kar krepi imunski sistem. Poleg tega je sok iz brokolija bogat tudi z beljakovinami, kar je dobro za športnike in vse, ki potrebujete regeneracijo mišic. Če niste vajeni fizičnih naporov, je zvečer vedno dobro popiti skodelico soka iz brokolija, da naslednji dan ne boste čutili bolečin v mišicah.

5. Kivijev sok


Kivijev sok zdravi pred boleznimi srca in ožilja, krepi imunski sistem, ima veliko vitaminov A, C in E, poleg tega pa je še zelo okusen.

6. Jabolčni kis


žličko jabolčnega kisa razredčite v skodelici tople vode. Taka mešanica krepi imunski sistem, zdravi vrsto bolezni, poleg tega pa je bogata s fosforjem, kalcijem in železom, ki je pomembno za prekrvavitev.Kislina povzroči, da se vam želodec skrči, kar mnogi izkoriščajo pri shujševalnih dietah. Pri jabolčnemu kisu pazite le, da ne pretiravate, ker je izredno močan.

7. Zeleni čaj


Najboljša jesensko-zimska pijača je zeleni čaj. Pomaga vzdrževati imunski sistem, zavira razmnoževanje virusov, vsebuje veliko antioksidantov kar dokazano zmanjšuje razvoj rakastih celic. A tudi pri zelenem čaju ne pretiravajte - več kot 4 skodelice čaja na dan ni priporočljivo.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023