Datum: 9.11.2021 10:23:44 - Rubrika: Zdravje, lepota
Izguba apetita pohitri okrevanje
Ste kdaj pomislili, zakaj, ko smo bolni, vedno shujšamo? Razlog je zato, ker v času bolezni izgubimo apetit, to pa zato, ker se telo na tak način brani pred vsiljivci. Namerno!
Ko so bolni, nam pogosto ni do ničesar, tudi do hrane ne! Seveda ne, ko pa je upad apetita eden od mehanizmov s katerimi se telo brani pred virusi in bakterijami. Vemo, da v skupino naravnih obrambnih mehanizmov spada kašljanje, potenje, vročina in seveda tudi izguba apetita.

Mnogi so prepričani, da izguba apetita med boleznijo pomeni, da telo se telo hrani samo sebe, spet za druge je kontroliran in zmanjšan apetit neuslišana želja (mnogi v tem vidijo ključ za hujšanje), pa moramo vendarle vedeti, da se telo z zmanjšanim apetitom bori proti bolezni. Zato iz tega zornega kota ni racionalno, da si kdorkoli želi imeti manjši apetit samo zato, da bi shujšal.

A kljub vsemu: to pomeni, da mehanizem hujšanje vseeno imamo v telesu, le aktivirati ga ne znamo. Vsaj ne takrat, ko bi si želeli.

Pomembno je vedeti, da samo takrat, ko telo aktivira obrambne mehanizme (tudi apetit), organizem lahko uniči vsiljene viruse in bakterije. Ob tem imejte v mislih, da delujejo celice imunskega sistema podobno, kot vojska, celice jeter in živčevja pa kot civilisti.

Testi so pokazali, da bolniki, ki so imeli kemoterapijo in pred tem 24 ur niso nič jedli (pili so samo vodo), so imeli skoraj 85 % manj zapletov, kot tisti, ki so ves čas jedli tako, kot običajno.

Poleg tega so raziskave iz angleških vrtcev pokazale, da so otroci, ki med prebolevanjem niso nič jedli, skoraj za 40 % prej okrevali. To pomeni, da so gripe, prehlade in druge sezonske bolezni premagali vsaj 3 dni prej, kot tisti, ki so jih starši silili s hrano.

Kaj to pomeni?

Iz tega se moramo naučiti vsaj dvoje:
  • Ko zbolimo, čim prej čim manj jejte.
  • Ko hujšate na način, da zavestno manj jeste, pazite na svoj imunski sistem. Ko je okrog vas veliko bolnih, ni pametno, da se lotite hujšanja. Počakajte raje na boljše čase.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021