Rubrika: Dobro je vedeti
Izogibajmo se natrija ... Se znate?!
Vse več živil in pijač je nenormalno (pre)obremenjenih z natrijem. Čeprav se zavedamo kopice težav, ki ob tem nastajajo (lahko pride tudi do odpovedi ledvic), se temu ne moremo (nočemo?) izogniti. Hm ...
Ledvice so izredno občutljiv in vitalen organ, ki odstranjuje neželene tekočine iz našega krvnega obtoka. Povedano drugače: ledvice čistijo kri, predvsem pa skrbijo za ravnovesje soli in vode. To pomeni, da neposredno vplivajo na višino krvnega tlaka, krvno sliko in kup drugih bolezni, ki so posledica nepravilnega (ne)delovanja ledvic.

Najbolj nenavadno pri tem je, da se, denimo, sladkorju znamo zavestno izogniti (pač ne jemo procesirane hrane in sladkarij), natriju pa ne. Pogosto niti ne vemo, koliko natrija je v "zdravih" živil.

Prav zato je dobro poznati živila, ki so pogosto močno obremenjena z natrijem, pa tega sploh ne vemo.

1. žitarice
žitarice so zdrave, kajne?! Hm ... Danes imamo v trgovinah na voljo toliko vrst žit, da je zelo težko razlikovati zdrave od "zdravih". Večinoma je razlika v vsebnosti natrija, to pa pomeni, da so žita lahko zdrava, ali pa močno škodljiva. Če upoštevamo, da imajo žitarice 12 in celo več odstotkov natrija, potem s takim žitom z lahkoto na dan pojemo tudi 300 mg natrija. Ker pa žitarice niso edine (pre)obremenjene z natrijem, imamo lahko zaradi tega velike težave.

Najboljša možnost so navadni ovseni kosmiči, ki jih lahko obogatimo s svežim sadjem in domačim jogurtom ali kefirjem.

2. Kruh
Kruh velja omeniti, ker ga veliko pojemo vsaj med zajtrkom, nekateri pa tudi čez dan. Poleg zajtrka so problematične tudi malice, ki jih mnogi niti ne štejejo med obroke. Raziskava, ki so jo pred leti naredili v ZDA in Veliki Britaniji, je pokazala, da lahko že en kos kruha namazan s priljubljenim sirnim namazom, vsebuje več natrija, kot je priporočena dnevna vrednost.

Še več! Ta ista raziskava kaže, da mladi pojedo na dan tudi do 11-krat več natrija, kot je priporočeno! Tega ledvice, jasno, ne zmorejo ...

3. Skuta
Skuta pa je vendarle zelo zdravo živilo, kajne? Hm, to ne velja za sako skuto! V samo 10 gramih skute (sem sodijo tudi mlečni namazi - to je približno 2 žlički!) je lahko tudi do 40 % priporočene dnevne vrednost natrija. To je resnično ogromno!

Veliko boljša alternativa je grški jogurt, ki vsebuje manj natrija (čisto brez ne obstaja!), ima pa zato veliko kalcija in je dober vir beljakovin. Tudi pri tem ne pretiravajte!

4. Vroča čokolada
Pri vroči čokoladi ne bi nikdar pomislili na natrij, kajne? A imejte vedno ped očmi, da več kot je sladkorja v čokoladi, več je tudi natrija. Skodelica vroče čokolade v restavraciji ima lahko 20 gramov sladkorja, od tega pa 7 % natrija. Taka čokolada je sicer dobra, vendar ni zdrava!

5. Morski sadeži
Morski sadeži so lahko odličen vir omega-3 maščobnih kislin, pomagajo pri zdravju srca in ožilja, pomagajo zniževati holesterol in uravnavajo krvni tlak, vendar pa ima tuna v pločevinki 300 mg natrija, 100 gramov kozic ima 200 mg natrija ... Nič vam ne pomaga jesti zdravo hrano, če potem vse pokvarite s predoziranostjo z natrijem.

6. živila z zmanjšano vsebnostjo natrija
Največji fenomen sodobnih trgovin so izdelki, z zmanjšano vrednostjo natrija, ki pa ga imajo kljub vsemu še vedno preveč. Bolje, da ne pomislite, koliko natrija so imela ta živila preden so jim zmanjšali količino natrija. Če na deklaraciji naletite na termin "reduciran natrij" ali "nizka vsebnost natrija", se takim živilom raje ognite- V 100 gramih juhe v vrečki ali katerikoli drugi hrani iz pločevinke, je lahko tudi več kot 750 mg natrija.

Preveč natrija imajo skoraj vse juhe v vrečkah, konzervirana hrana, mlečni izdelki, kompoti ...

Za konec še to ...

Odrasel človek na dan naj ne bi pojedel več kot 240 mg natrija (otroci še manj!). 2.4 g natrija najdemo v 6 g soli (to je 1 čajna žlička). Ob tem pa ne pozabite, da je v eni šumeči ali protibolečinski tableti 1 gram soli ali 400 mg natrija.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023