Datum: 13.11.2021 14:07:42 - Rubrika: Dobro je vedeti
5 koristi, zakaj je hladen tuš dober za zdravje
Hladen tuš (ne v prenesenem pomenu) prinaša veliko koristi za organizem. Večkrat bi ga morali uporabiti ...
Koristi hladnega tuša so izjemne. Nekateri so celo mnenja, da bi se vsakdo moral vsaj enkrat tedensko zateči k zelo ekstremnim ukrepom. Nekateri celo verjamejo, da je z ekstremno podhladitvijo mogoče resetirati imunski sistem in s tem premagati vse bolezni tega sveta (nizozemski športnik Wim Hof, ki je tudi rekorder v plavanju pod ledom, je celo razvil sistem, kako z ledeno vodo okrepiti imunski sistem, zmanjšati posledice stresa, okrepiti srce in nikdar ne zboleti za gripo in prehladom).

Ker pa vsi nismo takšni ekstremisti, je že nekaj stopinj hladnejša voda med tuširanjem dovolj, da nam prinese naslednje koristi:

1. Krepi imunski sistem
Test v katerem je 3 leta sodelovalo 3 tisoč prostovoljčev, je pokazal, da so imeli tisti, ki so se tuširali s 3 stopinje hladnejšo vodo, kot pred preizkusom, za 29 % manj težav z zdravjem. Še več: pozitivni učinki hladnega tuša so bili vidni že po dveh tednih uporabe (malo) hladnejše vode.

2. Dobro za kožo in lase
Dejstvo je, da vroča voda s kože odstrani zaščitno plast maščob, hladna voda pa na drugi strani aktivira krvne žile, izboljša prekrvavitev, koža pa je že na videz videti nežnejša (bolj rožnata) in sveža.

Tudi lasje oprani s hladno vodo so videti bolj zdravi, sijoči, predvsem pa so bolj močni. Ta trik s pridom izkoriščajo nekateri frizerji ...

3. Kuri maščobe
Hladna voda aktivira rjave maščobne celice, kar pomeni, da telo porabi več kalorij, s tem pa se pospešijo tudi procesi hujšanja (to velja samo v primeru pravilne uporabe hladnega tuša - pol ure po obroku, pol ure po treningu, pol ure preden se uležete na kavč ...).

4. Pomaga pri regeneraciji mišic
Po vsakem treningu, ali večjem fizičnem naporu, se je dobro stuširati z mrzlo vodo, saj ta izboljša krvni obtok. Paziti je treba le, da to storite takoj po vadbi, ker se mišice po 30 minutah "znajdejo" po svoje (ne uporabijo tisto, kar najbolj potrebujejo, pač pa tisto, kaj jim je najbolj pri roki - to pa najpogosteje niso stvari, ki bi se jih radi znebili). Če po treningu postanete lačni, ste zamudili priložnost za hujšanje. Po treningih morate biti žejni in ne lačni!

5. Osrečuje!
Hladen tuš ima dokazano antidepresiven učinek. Hladna voda izboljšuje duševno zdravje in razpoloženje ter blaži posledice stresa. Ne boste verjeli: testi kažejo, da se boste občutno bolje počutili, če boste pod tušem peli. In tudi mrzlo vodo boste lažje prenašali!

Za konec še ena ugotovitev: tisti, ki so sodelovali v testu, so po enem do dveh tednih še bolj zmanjšali temperaturo, zato so bili učinki pri njih še boljši, zdravje pa trdnejše. To pomeni, da vam ni treba takoj skočiti v ledeno vodo. Lahko se privajate postopoma!
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021