Rubrika: Dobro je vedeti
10 stvari, ki jih po jedi ne smete početi
Od tega, kaj počnete po jedi, se lahko redite, dobite celulit, vsekakor pa slab zadah ...
1. Kajenje
Če po jedi pokadite eno cigareto, je učinek isti, kot če bi jih deset. Dejstvo je, da se v trenutku najbolj intenzivne prebave nikotin lažje veže na kisik v krvi, kar zelo škodljivo vpliva na vse organe v telesu.

2. Sadje
Sadje se hitro pokvari. Če ga jeste po jedi, se bo tudi najdlje zadržalo v želodcu, med procesom prebavljanja pa se tvorijo neprijetni plini in celo strupene kisline. Gnitje sadja v želodcu je tudi najpogostejši razlog za nastanek celulita. Sadje lahko jeste dve uri pred ali po obroku.

3. Čaj
Včasih je za čaj veljalo, da vsebuje veliko teina, kasneje pa se je izkazalo, da ima tein identično kemično sestavo kot kofein v kavi. V vsakem primeru pa tein veže nase več elementov, kar otežuje prebavo. Čaj po jedi lahko povzroča ledvične in žolčne kamne, piti pa ga ne bi smeli vsaj eno uro pred, ali po obroku.4. Kava
Kava učinkuje podobno kot čaj. Upočasnjuje prebavo, zato ker telo energijo porablja na nepravih mestih. Poleg tega pa kava vsaj dve uri pred obrokom tudi ni dobra za prebavo.

5. Plavanje in tuširanje
Če takoj po jedi skočite v bazen, lahko težo zaužite hrane skorajda prištejete k svoji teži. Voda namreč pospeši krvni obtok za kar telo porabi ogromno energije, namesto, da bi se ta porabljala v želodcu.

6. Sončenje
Telo porabi ogromno energije, da ohranja konstantno temperaturo v želodcu. Zato imamo poleti trebuh pogosto hladnejši od ostalih delov telesa. Sončenje po jedi spravi telo v temperaturno neravnovesje, spreminjajoča temperaturi pa pohitri, ali upočasni procese prebave, zato veliko hrane nepredelane potuje dalje po prebavnem traktu. Sončenje po jedi je zato zelo redilno.7. Fizična aktivnost
Urbani mit govori, da po jedi prija malo telovadbe, kar seveda ni res. Vsak fizični napor porablja energijo v telesu, absorbiranje hranilnih snovi iz hrane pa se zato upočasni, ali celo povsem ustavi. Še sprehodom se po jedi vsaj za pol ure raje odpovejte.

8. Psihične obremenitve
Znano je, da lahko možgani aktivirajo procese prebave tudi, ko v želodcu ni hrane. To je najpogosteje posledica stresa. Kadar ste po jedi izpostavljeni močnim psihičnim naporom, se lahko v želodcu dogajajo procesi, ki za prebavo določene jedi niso potrebni. S tem nastaja v prebavnem traktu več nepotrebne kisline in zaradi tega tudi rane na želodcu.

9. Spanje
Spanje bi sicer telesu najbolj prijalo, a je problem v ležečem položaju. Kadar ležimo se želodčni tokovi ne pretakajo v smeri, kot bi se morali, zato lahko zaradi spanca po jedi, začutite želodčne težave, pogosto pa je to tudi razlog za slab zadah.

10. Solata kot zadnja jed
Solata se v želodcu obnaša podobno kot sadje, dodatek kisa pa še dodatno spodbudi želodčno prebavo. Pravilno bi bilo, da najprej pojeste solato, potem pa ostale jedi. Tudi solata na koncu lahko povzroča slab zadah, pretirano izločanje želodčnih kislin in celo bolečine v trebuhu.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023