Rubrika: Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Hren brez težav vzdrži več kot eno leto, poznajo pa ga širom sveta. Koristi se zgolj korenina, njegov okus pa je eden najbolj prepoznavnih okusov na svetu.
Koren hrena je pikantnega okusa in brez vonja. Je izredno bogat z vitaminom C in je zlasti v času gripe in prehladov nujno potreben. Celo bolj od limon in citrusov! Poleg tega so v hrenu tudi glikozidi, glutamin, glukoza, kalij, kisli sulfat, sinigrin, ki daje hrenu značilen okus in kup drugih hranljivih snovi.

Čeprav se zdi, da poleti nimamo težav s pomanjkanjem vitaminov, pa v resnici ni tako. Epidemije gripe in prehladov so lahko tudi poleti, še posebej v času, ko se bodo vklopile klime. Človeško telo namreč potrebuje nekaj časa, da se prilagodi vremenskih razmeram, vsako prilagajanje pa je nevarnost, da tudi zbolimo.

Prav zato obstaja kar nekaj razlogov, zakaj in kdo bi moral vsak dan jesti hren.

1. Deluje proti vnetju sinusov
Hren izredno dobro pomirja vnetja. V posodo dajte nekaj sveže naribanega hrena, čezenj pa dolijte malo vode. Vse skupaj segrevajte in sicer tako dolgo, dokler ne začne voda izparevati. Čezenj dajte brisačo in inhalirajte vsaj 10 minut pred spanjem. To lahko počnete tudi iz preventive, ker vam bo hren odprl in očistil dihalne poti. Spali boste trdneje in boste naslednji dan bolj spočiti in razpoloženi.

2. Zdravi bolezni ožilja
Z leseno žlico zmešajte 5 žlic hrena, sok 3 limon in 2 žlici medu. Vse skupaj dobro premešajte in pojejte 3 žlice te mešanice na dan in sicer vsaj eno uro pred obrokom. Priporočamo, da to mešanico jemljete 6 tednov, sedmi teden pa naredite premor. Zaradi sestave hrena, se vam bodo žile vidno okrepile.

3. Krepi pljuča
10 gramov naribanega hrena dajte v 2 dcl vrele vode, pokrijte in pustite stati vsaj 10 minut. Nato mešanico precedite in popijte še mlačno. Dnevna doza naj vam bo 2 do 3 skodelici na dan. Pijte izredno počasi, srebajte, občutek, kako se vam odpirajo pljuča in, kako lažje dihate pa se bo pojavil že po nekaj požirkih.

4. Pomaga proti astmi
Na majhnem ognju skuhajte 4 žlice sveže naribanega hrena. Dodajte 2 žlici jabolčnega kisa. Ko se hren nekoliko omehča, ga ocedite in dodajte žlico medu. Nato še minuto ali dve to mešanico še malo kuhajte, da dobite gosto homogeno zmes, nato pa vse skupaj odstavite in pustite, da se ohladi. Ohlajeno pasto nato shranite v hladilnik in vsako jutro in zvečer pojejte eno žlico. To pomaga ne samo proti astmi, pač pa bo telo dobilo tudi več sveže energije.

5. Dober je za kri
Hren je staro ljudsko zdravilo za čiščenje krvi. In ne samo to! Nekateri s hrenom topijo tudi najrazličnejše kamne (žolčne, ledvične, želodčne ...), kar je lahko zelo nevarno. Prav tako so hren v ljudski medicini hren uporabljali za zdravljenje revme, artritisa, tudi putike ... Hren prav tako znižuje temperaturo in odstranjuje sluz iz dihalnih poti, poleg tega pa preprečuje vnetja ...

Mnogi celo verjamejo, da je hren bolj zdravilen kot kurkuma, pa še iz naših krajev je.
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023