Rubrika: Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih ne smete jesti za zajtrk
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, vendar to ne pomeni, da lahko pojeste karkoli samo zato, da lahko rečete, da ste zajtrkovali
Od tega, kaj pojeste zjutraj, je lahko odvisen cel dan. Če boste jedli težko in neprimerno hrano kamor vsekakor sodijo testenine, se boste cel dan počutili utrujeno in zaspano. Če boste jedli stvari, ki obremenjujejo želodec, vas bo cel dan tiščalo v trebuhu in se boste težko koncentrirali. Če jeste stvari, ki odvajajo, boste cel dan letali na stranišče ... Zato je včasih celo bolje zajtrk preskočiti, kot pa jesti stvari, ki vam škodujejo. A to naj ne pomeni, da med zajtrkom in kosilom ne preteče več kot 4 ure!

Slanina, šunka in klobase
Veliko ljudi si za zajtrk privošči sendvič. Nikar! Sendviči spadajo med 10 največjih prehranskih nadlog človeštva in povzročajo težave z diabetesom, redijo, za 7-krat pa se poveča tudi nevarnost za raka na črevesju. Zato, če je le mogoče, zjutraj ne jejte mesa, zlasti ne industrijsko predelanega.

Kosmiči
Niso vsi kosmiči enaki. Veliko je namreč takih, ki imajo ogromno sladkorja in daleč preveč ogljikovih hidratov, da bi jutranja OH-bomba koristila vašemu zdravju. že res, da vam eksplozija sladkorja da nekaj energije, vendar za kratek čas. Res kratek. že po pol ure boste lačni, utrujeni, dan pa izgubljen. Pri kosmičih izbirajte tiste, ki imajo veliko celuloze in proteinov.


Sladice in pekovsko pecivo
Mislite, da so izdelki iz bele moke in z veliko sladkorja koristni za vaše zdravje? Kje pa! Čim dlje od njih! Poleg povišanega sladkorja v krvi, višjega krvnega pritiska in še kopice drugih neprijetnosti (povezava med sladkorjem v krvi in karcinomom je znanstveno potrjena), boste čez pol ure spet lačni. Prekletstvo pekovskega peciva pa ni v tem, da redi, pač pa si boste po enem rogljičku želeli še enega in še enega. Bela moka in sladkor delujeta bolj kot najhujše droge (ljudje smo danes za 65 % debelejši, kot pred 50 leti!).

Pripravljeni sendviči, pripravljena hrana
Če svoj zajtrk kupite v trgovini ali, bog ne daj, na črpalki, morate biti zelo pogumni. Ste prepričani, da ste kupili sveže pripravljen sendvič? Seveda niste! Pa četudi vas trgovec prepriča, da je to iz jutranje dostave, vedite, da je kupljena hrana polna konzervansov in natrija, ker samo tako lahko obdrži navidezno svežino do naslednjega dne, ko boste spet prišli in kupili "svežo" pošiljko.

Sadni jogurti
Bodite pozorni, kolikokrat greste na stranišče, če za zajtrk popijete sadni jogurt? Seveda spet velja, da vsi jogurti niso isti, a tisti z nekaj sto kalorijami in umetnimi sladili ter rokom uporabnosti več kot mesec dni, gotovo ne sodijo na police z zdravo hrano. Jogurti, pa naj imajo še tako zdrave kulture in sadje, so lahko tudi obremenitev za telo.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023