Rubrika: Dobro je vedeti
Hvalospev sirotki - domači, ne kupljeni
Sami doma pripravljate sir, kefir ali jogurt? Kaj naredite s tekočino, ki ostane po precejanju? To je sirotka, ki je nikar ne zlivajte proč!
O hranljivih in zdravilnih učinkih sirotke je pisal že Hipokrat. Poznan je tudi primer skromnega angleškega kmeta Olda Thomasa Parra, ki je celo življenje pil samo sirotko in dočakal 152 let (vir: Wikipedia). Norvežanke s sirotko skrbijo za svojo svilnato polt ... Še bi se našlo stotine nasvetov, kako zdravo uporabiti sirotko.

Kaj je sirotka?
Sirotka je sestavljena iz 93 odstotkov vode in 1 % beljakovin. Zaradi svoje blage sestave, je zelo podobna materinemu mleku in veliko manj agresivna, kot kravje mleko. Je bogata s kalijem, natrijem, magnezijem, fosforjem, železom, cinkom, bakrom, kobaltom, manganom, molibdenom, ima veliko vitaminov, različnih encimov in aminokislin. V decilitru sirotke je 26 kalorij in je zato tudi odlična pijača za vse, ki hujšate.

Sirotka dokazano blagodejno vpliva na jetra. Je eden najboljših čistilcev jeter in jo svetujejo pri vseh obolenjih jeter.

Poleg tega je sirotka bogat vir aminokislin alfa-lactalbumin, ki izboljšujejo spanec.

Sirotka krepi tudi imunski sistem, uravnava nivo sladkorja v krvi in je zelo koristna pri vseh vrstah hepatitisa, obolenj ščitnice, kroničnih vnetjih, pomaga pri multipli sklerozi in parkinsonovi bolezni, zdravi tudi raka.


Priprava
Ko govorimo o sirotki, govorimo samo o domači sirotki iz naravnega domačega mleka. Najbolj zdrava je kozja sirotka, pri kravjem mleku pa je pomembno, da krave v prehrano niso dobivale hormonskih dodatkov.

V povprečju od 10 litrov mleka nastane kilogram sira in 9 litrov sirotke, kar imate za precej časa. Pomembno je namreč, da s pitjem pričnete postopoma (trikrat po deci in pol na dan), maksimalna količina pa naj ne presega enega litra na dan.

Pitje sirotke lahko spremljajo tudi želodčne težave. V takem primeru v kozarec vode dodajte žlico, največ dve sirotke in po žlicah postopoma stopnjujte količine. Ne pozabite pa, da vsak organizem tudi ne prenese tovrstne pijače.

Morda še droben nasvet ... Sirotka je dobra tudi za hišne ljubimce. Če je vaš kuža ali muca bolna, mu tudi lahko odstopite skodelico.

Domača proti kupljeni sirotki
Čeprav je proces pridelave sira v industrijskih obratih podoben tistemu doma, pa v tovarnah uporabljajo kopico pospeševalcev in trdilcev, ki večinoma ostanejo v odvečni tekočini. Sirotko kupujte le od poznanih pridelovalcev, ker si drugače lahko naredite več škode, kot koristi.

Test na alergijo na sirotko
Za konec pa še opozorilo ... Ali ste vedeli, da so trije od tisočih alergični na sirotko? Kako to preverite. Zvečer si del kože na zapestju namažete s sirotko. Če boste imeli zjutraj na tem mestu rdeč madež, potem sirote ne pijte.
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023