Rubrika: Dobro je vedeti
TOP 5 zajtrkov LCHF
Ali je zdravo dan začeti z ogljikovimi hidrati? Če je le mogoče, nikar, ker boste po pol ure spet lačni. Držite se spodnjih nasvetov, pa boste imeli lepši dan.
S hrano je ravno obratno, kot z zobmi. Zobe si namreč zvečer umivamo za zdravje, zjutraj pa za lepoto, pri hrani pa je zajtrk tisti, ki vpliva na naše počutje čez dan, večerja pa je za lepoto - večerja redi, zajtrk ne. Seveda pa tudi za zajtrk ne smete pojesti karkoli (preberite, kaj je 5 prepovedanih stvari, ki jih za zajtrk ne smete jesti). Ogljikovi hidrati vam bodo sicer dali energijo, veliko energije, a je že čez pol ure ne boste več imeli, lačni boste bolj, kot prej, pa žejni, nervozni ... Adijo cel dan! Maščobe na drugi strani prehranjevalne lestvice se topijo počasneje, počasneje oddajajo energijo, vpliv dobrega zajtrka pa lahko traja tudi do 5 ur. Zato je izbira jasna: LCHF (malo ogljikovih hidratov in zato raje več maščob, beljakovin ...


Smoothie
Čeprav bi za zobe, prebavo in mentalno zdravje bilo bolje, če bi kozarec jagod pojedli eno za drugim, pa je tudi smoothie dober. Še posebej, kadar daste pol skodelice sadja in pol zelenjave. Kumare, ali špinača dajo napitku zanimivo barvo, okus pa si lahko izboljšate z žlico kakava v prahu. Naj bo to vaše edino sladilo.

Ovseni kosmiči
Za mnoge so kosmiči obvezna jutranaja hrana, a lahko si naredite svoje, bolj zdrave, predvsem pa boste vedeli, kaj jeste. Vzemite četrt skodelice ovsenih otrobov in jih kuhajte v mandljevem mleku (lahko uporabite tudi kokosovo, jasno, le kravjega se izogibajte, še zlasti, če ni domače, a ne bo smrtni greh če ga vseeno uporabite). Primešajte beljak, ker s tem oslabite ogljikove hidrate, hkrati pa jed obogatite z beljakovinami. Ko se vse skupaj ohladi, dodajte koščke zelenjave, sadja, nikakor pa ne čokoladnih kroglic, ali m&m bombonov. Domači "kosmiči" da, kupljeni ne (še enkrat: preberite, kaj je 5 prepovedanih stvari, ki jih za zajtrk ne smete jesti).


Jajca
Jajca so odlična hrana za zajtrk, če jim ne dodajate klobas, slanine in drugih mesnih dodatkov. Namesto tega povečajte količino zelenjave, ali sira. Ste že kdaj poskusili smoothijem dodati beljak? Paše! Je namreč brez barve in okusa in izredno bogat z beljakovinami. Jajca so zelo priporočljiva, a pretiravati spet ni dobro.

Zelenjava
Priporočljiva je zelenjava v smoothiu, pa v jajcih, kosmičih in seveda tudi kot samostojna jed. Paprika, korenček, kumare, šparglji, tudi običajen solatni list imajo veliko vlaknin, pomagajo pri zniževanju krvnega sladkorja, uravnavajo inzulin, preprečujejo povečevanje telesne teže ... Naj se sliši tako nenavadno, a namesto jabolka z veliko sladkorja, si za na pot vzemite raje korenček (je podobno sladek, a še bolj zdrav).


Kava, čaj
Kave na seznamu zdravih živil ne bi smelo biti, vendar običajna skodelica izboljšuje raven inzulina v krvi, predvsem pa pomirja. Vedeti moramo, da ni vse samo v fizični kondiciji, pač pa tudi mentalni. Zato, v miru zjutraj popijte skodelico kave, ali čaja - poudarek na "v miru". 70 % energije, ki jo pojeste za zajtrk porabijo možgani.
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023