Rubrika: Dobro je vedeti
Čudežno zdravilo in čudežna dieta - morska voda
Morska voda je vir življenja, polna vitaminov, mineralov, alg in vrste drugih organizmov brez katerih človek ne bi preživel. Pa je mogoče z njo hujšati in zdraviti? Je!
80 % vse vode na Zemlji je morske. Poleg tega morska voda prekriva 70 % planeta. V kilogramu morske vode je približno 35 gramov mineralnih snovi. Največ natrijevega klorida (soli), veliko pa je tudi kalijevega bromida, kalijevega jodida, kalcija, barijeve soli ter vitaminov A, B in C. V morski vodi najdemo sledi praktično vseh elementov periodnega sistema!

Zavedati se moramo, da je voda na Zemlji vse od nastanka planeta. Da je ves čas pronicala proti notranjosti in spet pritekla na površje. Med tem kroženjem je postala bogata z najrazličnejšimi snovmi in ti procesi se dogajajo tudi danes. Poleg tega živi organizmi te minerale uporabijo za delovanje svojega organizma in jih po uporabi spet vrnejo v naravo. brez morske vode ne bi bilo kroga življenja.


Za kaj je morska voda koristna?

Več raziskav je pokazalo, da natrijev klorid v morski vodi odstranjuje odvečno sluznico, čisti dihalne in prebavne poti. Prav tako deluje tudi antiviralno in antialergensko. Cink in selen krepita delovanje imunskega sistema in pospešujeta obnavljanje tkiv. Morska voda pomaga tudi pri celjenju in, ne boste verjeli, topi maščobne celice. V morskih krajih je za 65 % manj debelih ljudi, kot v urbanih središčih. Znano je tudi, da morska voda in morski zrak pomagata pri boleznih dihal (astme, meningitisa). Ob morju je za pol manj obolenj gripe, če pa je, pa je čas okrevanja tudi skoraj za pol krajši. Razpršilo z morsko vodo pomaga tudi kadilcem ... In še bi lahko naštevali.

Fenomen morske vode
Zaradi naštetih pozitivnih učinkov, je morska voda že tisočletja predmet raziskav. že Hipokrat je zapisal, da se ribičem rane hitreje celijo in, da so bolj zdravi, kot ljudje iz notranjosti. Znanost se ves čas trudi, da bi našla recepturo, da bi v laboratorijih naredili približek morski vodi, pa so doslej še brez uspehov.


Problem je namreč, ker je čiste in prave morske vode vse manj. Priobalni pas, zlasti ob turističnih naseljih, je že tako onesnažen (največji onesnaževalci so kreme za sončenje!), da je pitje morske vode lahko celo nevarno. Pa nikar si ne mislite, da je kilometer od obale stanje kaj boljše. Tam najdemo sledi nafte, ki jih puščajo motorni čolni, jadrnice. Največja nevarnost pa so balastni tanki, kamor ladje načrpajo morsko vodo, da so s tem bolj stabilne. Ko priplujejo v pristanišče in jih natovorijo, balastno vodo izpustijo v morje, pri tem pa se organizmi iz denimo tropskega pasu mešajo z našimi. Vsako morje ima svoje ravnotežje.

Prihaja čas dopustov in čas, ko bo hote, ali nehote na jedilniku tudi morska voda. želimo vam, da bi je bilo čim več.
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023