Datum: 27.6.2022 19:31:27 - Rubrika: Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Vsesplošno pravilo je, da naj bi na dan popili 2 do 3 litre vode. To je res, vendar je velja za vse in vsakogar.
Voda predstavlja 78 % našega telesa. In če izgubimo samo 5 % tekočine, se lahko pojavijo prve težave. Pri 10 % je že nevarno za notranje organe. Ker pa nam suhoparni statistični odstotki ne povedo veliko, poglejmo omenjene podatke bolj podrobno.

Najprej velja omeniti, da moramo piti vsako uro. Tudi če niste žejni, se potrudite narediti vsaj nekaj požirkov. Sprva vam bo šlo mogoče težje, po treh dneh pa se bo telo navadilo. Splošno velja, da moški potrebujejo 3,5 dcl za vsakih 10 kilogramov teže, ženske pa 3 dcl. Če ste torej moški in imate 80 kilogramov, potrebujete na dan 2,8 litra vode oziroma vsako uro vsaj kozarec, če ste ženska in imate 60 kilogramov, pa je že manj kot dva litra. Podobna matematika velja tudi za otroke.


Seveda so to osnovna priporočila in veljajo pri nizki telesni aktivnosti in sobni temperaturi. Kadar je vroče in športate, potrebujete bistveno več tekočine. V takih primerih velja, da preveč tekočine nikdar ne škodi, premalo pa.


Če je le mogoče, pijte čisto vodo brez dodatkov. Nikar ne pijte sladkih pijač, tudi ledenih čajev, ali tonikov ne. Sladke pijače namreč vsebujejo veliko soli zaradi katerih smo še bolj žejni, da bi pa proizvajalci prikrili sledi soli, pa dodajajo ogromne količine sladkorja. Ne pustite se ujeti v zanko, ki nikomur ne koristi.

In še en nasvet velja upoštevati. Zjutraj, še pred zajtrkom, je vedno dobro popiti kozarec mlačne vode, da prebudite tudi prebavo. Nikakor pa tega ne naredite med umivanjem zob, še posebej, če uporabljate zobno pasto s flourom.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021