Rubrika: Zdravje, lepota
5 največjih napak hujšanja
Čeprav je večinoma za naš shujševalni (ne)uspeh kriva dieta, pa si iskreno priznajmo: glavni krivci smo mi sami!
Statistike kažejo, da so ene diete uspešnejše od drugih. Pravzaprav je ni diete, ki v določenem odstotku ne bi bila uspešna. Razlog je seveda v človekovem metabolizmu. Nekateri so debeli zaradi preveč škroba, drugi zaradi preveč ogljikovih hidratov, tretji zaradi genov, večina zaradi neaktivnosti, še več pa je takih, ki so debeli, ker enostavno preveč pojedo. Zato je dobro, da se pred začetkom shujševalne diete zavedate nekaj osnovnih napak hujšanja.

1. Nerealna pričakovanja
Največji problem vseh shujševalnih kur je, ker v treh dneh ne shujšate za 10 kilogramov, kot ste prebrali v nekem prospektu, obupate, dvignete roke, za neuspeh okrivite dieto in začnete jesti po starem. Če naletite na dieto, ki vam obljublja, da boste izgubili več kot 4 kilograme na teden, ne verjemite. Če boste naleteli na dieto, ki vam obljublja izgubo kilograma na teden, ji tudi ne verjemite, ker to lahko dosežete tudi z nekaj več samodiscipline (zmanjšajte velikost obrokov, ne jejte zvečer, manj sladkarij ...).

2. Tudi prigrizki štejejo!
Če imate pred televizorjem navado nekaj grizljati, morate to seveda prišteti k svojim dnevnim obrokom. Vse, ampak prav vse, kar daste v usta šteje in nikar se ne slepite, da se od enega malega koščka čokolade ne morete zrediti. Lahko! To pa zato, ker ta košček nikdar ni majhen in, ker je takih "grehov" kar nekaj čez dan.


3. Preskakovanje obrokov
Pri hujšanju je pomembno, da se telo navadi na nov rešim prehranjevanja. Hujšate lahko le, če imate red, jeste ob približno istem času, pa tudi količina hrane naj bo zmeraj usklajena. Tisti, ki danes jedo zajtrk, jutri pa zajtrk združijo s kosilom, še bolj nevarno pa je, če kosilo združite z večerjo, ki se spremeni v pozno večerno, takim dieta zagotovo ne bo uspela. Zato, nikar ne začnite diete, če veste, da ne boste redni pri obrokih. Zato, ne boste verjeli, najbolj primeren čas je na dopustu.

4. Telesna aktivnost
Če mislite, da boste shujšali s poležavanjem pred televizorjem, se motite. Če vam kdo obljublja čudežne tabletke (ali čudne elektro-stimulatorje), nikar ne izgubljajte časa s tem. Kalorije, ki jih zaužijete čez dan, morate porabiti. Če ne, vam še post ne bo pomagal! Zelo pomembno je, da vsaj v grobem veste, koliko kalorij porabite s tekom, koliko s sprehodom ... V času shujševalne diete vam noben sprehod ne bo škodil!

5. Čas po dieti
Priznajte, da ste že slišali, da je kakšna dieta zelo uspešna, a kaj, ko se teden po zaključku zredite na staro težo in še bolj. Jo-jo efekt je nočna mora vseh shujševalcev, ki pa v resnici ne razumejo, da jo-jo sploh ne obstaja. Če ste se prej redili, ker ste pojedli 3000 kalorij na dan, med dieto pa ste jedli zgolj 2000 kalorij, se boste tudi po dieti. Bistvo diete ni dieta, pač pa vaš način prehranjevanja. Če gledate na diete kot program, ki vam bo v dneh tednih znižal kilograme, potem imate resne težave z jo-jo efektom.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023