Rubrika: Dobro je vedeti
Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava
že res, da smo sredi poletja, ko je sveže zelenjave in sadja na pretek, a vseeno v vročih poletnih mesecih prija tudi kaj hladnega. Denimo: zmrznjeno sadje ...
Nekatera zelenjava in sadje izgubi okus in vitamine, ko jih zamrznemo, pri nekaterih pa so razlike zares minimalne. Pozimi je priporočljivo jesti tako zelenjavo, ker drugih vitaminov ni, poleti pa lahko iz teh na hitro naredite sladoled, osvežilni smoothie, ali sadno solato. Nič ne moti, če kombinirate sveže z zamrznjenim, saj je denimo zamrznjeno sadje veliko bolj primerno za želodec, kot led. Pa še z ledom postane vsaka pijača vodena, z zamrznjenim sadjem pa ne.

1. Borovnice
Borovnice so bogate z vitaminom C in E tudi, kot so zamrznjene. Poleg tega vsebuje skodelica borovnic le 71 kalorij, kar je dobro tudi za tiste, ki hujšate. In še: ali ste vedeli, da borovnice odpravljajo gube na obrazu? Borovnice so zelo dobre tudi, če vas sonce preveč opeče.

2. Češnje
Češnje imajo veliko oksidantov in so pravi balzam za vse, ki ste pod stresom. Češnje prav tako v zamrznjenem stanju ne izgubijo veliko svoje hranljive vrednosti. Poleg tega nekaterim sveže češnje povzročajo trebušne težave (napenjanje), zamrznjene pa ne. V hudi poletni vročini je spet najboljša kombinacija svežine in hladu.

3. Breskve
Breskve so zelo dobre pri hujšanju, ker vam vzbujajo občutek sitosti, imajo zmerno količino sladkorja in so bogate z vitaminoma A in C. Breskve prav tako blagodejno vplivajo na regeneracijo kože, bolj kot zamrznjene pa so lahko slastne v obliki kompota, ki ga prav tako lahko zelo dobro ohladimo.

4. Špinača
Špinača je še vedno zelenjava z največ železa, ima pa tudi veliko antioksidantov in deluje protivnetno. Njene lastnosti se tudi potem, ko jo zamrznete, ne spremenijo bistveno, je pa dobro vedeti, da ima kuhana špinača več železa, kot surova. Če jo želite jesti surovo, jo kombinirajte z živili, ki vežejo nase železo. To pa so perutnina, ribe, brokoli, pa tudi pomaranče.


5. Brokoli
Brokoli zelo pomaga pri zniževanju holesterola, pri razstrupljanju, blagodejno deluje na delovanje jeter, želodca, ima veliko vitamina A in C in je eden temeljnih živil v boju proti slabokrvnosti.

6. Robide
Raziskave kažejo, da imajo robide dvakrat toliko antioksidantov kot borovnice, jagode, ali maline. Skodelica robid vsebuje 8 gramov vlaknin in mangana, kar je dobro predvsem za krepitev mišic in kosti. Robide tudi v zamrznjenem stanju ne izgubijo veliko svoje hranljive vrednosti.

7. Artičoke
Artičoke s svojim sladkim okusom zagotavljajo telesu predvsem vlaknine, imajo pa tudi izredno veliko beljakovin, maščob, fosforja, kalija, železa, kalcija, vitaminov A, B, E in K, pomemben je tudi natrij ... Tako vsestransko zelenjavo boste težko našli, poleg tega pa vložene in zamrznjene ohranijo večino svojih pozitivnih lastnosti. Artičoke so vsekakor gurmanska specialiteta, ki jo premalo uživamo.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023