Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj moti vaš spanec?
Nemirno spite? Se zjutraj zbujate utrujeni in nenaspani? Zvečer težko zaspite? Ponujamo vam 7 nasvetov za mirnejši spanec ...
Preden se posvetimo preprostim stvarem, ki lahko vplivajo na vaš nemiren spanec, morate vedeti, da je optimalna temperatura pri kateri človeško telo deluje najbolj optimalno 24 stopinj Celzija.

Če spite ponoči oblečeni, ali ste pokriti z odejo, je optimalna zunanja temperatura med 18 in 20 stopinjami.

Če imate posteljo pod oknom oziroma na mestu, kjer je celo noč rahel prepih (v vročih poletnih dneh to prija), je optimalna temperatura v prostoru 22 stopinj.

Zakaj je pomembna temperatura v prostoru?

Najbolje se boste naspali, čim bliže optimalnim pogojem bo prostor v katerem spite. Če je prostor hladnejši, se bo telo celo noč grelo. Če je prostor toplejši, se bo hladilo, pri čemer se telo veliko težje hladi, kot greje. Hladimo se lahko edino s potenjem, kar pomeni, da ste ponoči pogosteje žejni, hodite na stranišče, poletna vročina pa obremenjuje tudi srce in draži živčevje. Prvi znaki nespečnosti zaradi poletne vročine so razdražljivost, nejevoljnost, neproduktivnost. Niso zastonj pred štirimi leti v Izraelu uzakonili uporabo klime v avtomobilih. Analize so namreč pokazale, da je vročina hujši povzročitelj nesreč, kot alkohol!

Zato je zelo pomembno, da ne utrujate svojega telesa in spite v ustrezno ohlajenem prostoru.

So pa seveda tudi drugi razlogi za slab spanec.

Kofein: Skodelica kave zjutraj je prijetno poživilo in kot balzam za notranji ustroj. Kavo lahko pijete čez cel dan, le 4 ure pred spancem se raje vzdržite. Še nekaj: če ste navajeni piti kavo vsak dan, lahko nemirno spite tudi, če kdaj kave ne pijete. Ko se telo navadi na poživila, se težko odvadi in tudi ni pametno prenehati čez noč.

Telovadba: Vsak 3 ure pred spanjem se ognite vsakršnim večjim fizičnim naporom, telovadbi, treningu. Nekateri prakticirajo nočni tek, kar je v poletni vročini morda praktično, ni pa zdravo. Kako bi se vi počutili, če bi nekdo od vas zahteval maksimalen napor, uro za tem pa pričakoval, da boste povsem mirni in pripravljeni na spanec?! Ne gre!

Alkohol: Alkohol deluje najbolj zahrbtno in vam lahko kvari spanec tudi 10 ur in več po zaužitju. Odvisno je od vaše vzdržljivosti, telesne konstitucije (kilogrami, starost, spol) ter seveda od kvalitete popitega. Slabo vino lahko povzroča slabe sanje tudi do 3 dni.

Hišni ljubljenčki: Pri ameriškem časniku Huffington Post so pred pol leta naredili raziskavo in ugotovili, da 63 % lastnikov hišnih ljubljenčkov slabše spi. Razloga sta večinoma dva: prvi je nenehna skrb, kaj se dogaja s kosmatinci, drugi pa, da več kot 80 lastnikov deli svojo posteljo z hišnimi ljubljenčki.

Kopel, ali meditacija: 10 minut meditacije, ali intime pod tušem, ali kaluženje v aromatični kopeli, vaše telo umiri tako, kot 2 uri najkvalitetnejšega spanca. Mnogi potem, ko pridejo iz kopalnice, niso več zaspani, čeprav jih po dobri uri spanec vendarle premaga.

Bioritem: Naj bo vaše življenje še tako dinamično, polno dogodkov, preobratov, si vaše telo vendarle zasluži tudi mir in počitek v kar spada tudi ustaljen bioritem. Če ste navajeni hoditi spat ob desetih zvečer, potem tega nikar ne spreminjajte, ker boste zaradi premalo spanca naslednji dan cel popoldan dremali, poležavali in boste imeli naslednji večer težavo zaspati ob običajni uri.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023