Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj ne znate pravilno pripravljati jajc
Tudi, ko je hladilnik na pol prazen, so jajca vedno tam, hitro jih je mogoče pripraviti, so zelo sitostna in hranljiva, a le redki jih znajo pravilno pripraviti
Priprava jajc sploh ni tako enostavna, kot se mnogim zdi. V resnici gre za zelo natančne postopke, ki jih večina nas ne pozna, ali pa poznamo samo del priprave. V pripravo jajc se je zato poglobil Michael Ruhlman, ki je napisal tudi knjigo "Egg: A Culinary Exploration of the World's Most Versatile Ingredient". Objavljamo tri njegove praktične nasvete:

1. Kako pripraviti trdo kuhana jajca?
V posodo nalijete vodo, vanjo daste jajca, da je vode približno 3 centimetre nad jajcem in pustite, da voda zavre (to, da mora jajce plavati na vodi, je verjetno znana skrivnost, kajne?!). Počakajte, da voda zavre, posodo postavite s plošče in jo pokrijte s pokrovko. Jajca pustite v posodi še 15 minut. Ko tudi ta čas poteče, jih potopite v hladno vodo in pustite še 10 minut. Hlajenje jajc bo namreč preprečilo neobičajen vonj in barvo, ki o lahko dobijo trdo kuhana jajca, če predolgo stojijo.

Kot vidite, razni nasveti v stilu, kuhajte 8 do 10 minut za trdo kuhana jajca, ne veljajo. Prav tako tudi ne nasveti, da je dobro v vodo dati sol, da se jajca bolje lupijo, ali dodajte žlico kisa, da se beljak ne razlije, če slučajno poči lupina. Vse to so samo bližnjice, kako narediti približek v kratkem času. Pravilno kuhana jajca namreč niso gotova v nekaj minutah ...

2. kakšno ponev izbrati za pečena jajca?
Če nameravate jajca speči v ponvi iz nerjavečega jekla, potem se nikar ne čudite, da namesto na oko, nastane vse kaj druga. Jajca se namreč hitro primejo dna posode, pa jih je zato na nepravilni posodi težko speči. Vedno uporabite posodo s prevleko proti prijemanju (non-stick). Kadar želite na oko speči eno jajce, ni potrebno dodajati masla, pri dveh, ali več pa že potrebujete žličko, kar bo dalo jajcem še dodaten prijeten okus.

Bi vas pa ob tem še enkrat opozorili na članek Na PFOA je opozarjal že dr. Janez Drnovšek, ki govori o nevarnostih posod s premazi.

3. Umešana jajca
Umešana jajca so verjetno najhitreje pripravljena jed. Ruhlman svetuje, da jajce najprej dobro stepemo v skledi, po želji lahko dodamo tudi začimbe (sol, poper) in šele nato vlijemo ne preveč segreto ponev. Bolj bo ponev vroča, bolj boste morali hiteti, da se vam jajca ne zažgejo. Raje zmanjšajte ogenj, pa bo tudi nervoze manj. Jajca ves čas počasi mešajte. Skrivnost je namreč v počasnem mešanju, ker le tako se lahko jajca res dobro zapečejo.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023