Rubrika: Zanimivosti
10 nutricističnih nasvetov, ki se berejo kot biblične zapovedi
Če vam ni vseeno za vaše zdravje, linijo in lepoto, potem se boste držali naslednjih navodil
1. Ne izpuščajte zajtrkov
Zajtrk aktivira vaš metabolizem in vam daje energijo za čez dan. Če ste dan prej dobro skrbeli za svoje zdravje, potem boste zjutraj najprej leteli na veliko potrebo. To bi bilo normalno po prespani noči, ko je imelo telo dovolj časa in miru, da je predelalo kar je predelati moralo.

2. Izogibajte se hitri hrani
Za to sta da razloga. Hitra hrana je hitro pripravljena in hitro zaužita. želodec potrebuje 20 minut, da sporoči možganom, da je poln. V svetu hitre hrane je 20 minut že cela večnost in tu nastopi drug problem: hitre hrane dokazano pojemo 50 % več, kot če bi se nekoliko umirili.

3. Jejte zdravo hrano
Hrana, ki potuje do vašega krožnika več kot 72 ur, velja za nezdravo hrano, ki potrebuje konzervanse, zaviralce gnitja, sredstva za zorenje, obarvanje ...

4. Poslušajte svoj želodec
Če se vas loti lakota, ne boste veliko naredili, če popijete kozarec vode. želodec pričakuje od vas hrano in ne vode. Zato imejte vedno pri sebi kakšno jabolko, ali nekaj rezin suhega sadja (pazite le, da ni presladko).

5. Jejte več zelenjave
Vsak zdravnik, nutricist, fitnes trener in vsi samooklicani svetovalci vam bodo rekli, da morate jesti več zelenjave, pa čeprav ste vegetarijanec. Pri tem seveda res mislijo na zelenjavo, vendar mora biti raznolika zelenjava in s čim manj ocvrtimi, dimljenimi in pečenimi okusi. Vse to spodbuja apetit.

6. Ne preskakujte obrokov
Najhuje, kar lahko naredite za svoje telo je, da združujete obroke. Nikar ne lažite sami sebi, da boste za večerjo pojedli toliko kalorij, kot ste jih načrtovali. Dejstvo je, da če ne pojeste kosila, bo vaša večerja vsaj za 30 % bolj obilna.

7. Pijte veliko vode
Pri vodi je meja, ki je ne smete preseči. Če popijete več kot 8 litrov vode na uro, lahko pride do utopitve notranjih organov, kar lahko povzroči tudi smrt. Če spijete kozarec vode na uro, je to zmerno pitje, ki obvaruje telo pred dehidriranjem. Ali ste vedeli, da skoraj polovica prehodnih glavobolov nastane zato, ker je telo dehidrirano?

8. Sladkarije so dovoljene le pod posebnimi pogoji
Če jeste sladko, lahko tudi hujšate, a morate biti pri tem zelo natančni. Preden si privoščite kak kos torte vsaj 5 ur prej ne smete ničesar pojesti. Isto velja tudi pol ure po tem, ko ste v usta dali poslednji sladek grižljaj. Zaradi sladkorja bo telo dobilo veliko energije, ki bo potešila lakoto, zato kasneje z obrokom ne boste imeli težav. Pravzaprav sploh ne boste čutili lakote. Saj se gotovo še spomnite iz otroštva, da sladko pride zmeraj na koncu, ker potem ne bo noben otrok pojedel še kak drug kos hrane. No, ko ste starejši in z viškom kilogramov, se spomnite tega dejstva in ga izkoristite za hujšanje.

9. Ne pijte gaziranih pijač
Gazirane pijače dražijo sluznico, poleg tega pa so vse pijače pretirano sladke. Veliko sladkorja imajo zato, da prikrijejo okus po soli. Veliko soli imajo zato, da dehidrirajo vaše telo in ustvarjajo občutek po novi in novi porciji ...

10. Nihče ni popoln
Držite se pravil, skrbno izbirajte hrano in čas prehranjevanja, a na koncu si vendarle določite dan v tednu, ko bodo dovoljene vse pregrehe. Naše telo namreč niso samo mehanska, fizična in kemijska pravila, pač pa polovico tega predstavlja psiha. Zato, da bo vaše počutje boljše, si vsaj en dan v tednu privoščite prehranski razvrat. Jejte to, kar imate radi, ker boste naslednji teden spet v ozkem kolesju diet.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023