Rubrika: Dobro je vedeti
Krvni tlak je mogoče znižati tudi brez zdravil
Danes ima že skoraj polovica Zemljanov povišan krvni tlak, a tretjina med njimi je v tej nesrečni skupini zato, ker farmacevti vse bolj znižujejo mejo idealnega
Ni vsaka slabost in vrtoglavica znak povišanega pritiska, hkrati pa je povišan pritisk najpogostejši spremljevalec srčnih in možganskih kapi. Veliko primerov povišanega pritiska je tudi posledica stresne službe, vse več ljudi pa se pritožuje, da jim tudi televizija dviguje pritisk (sprva se je to smatralo, kot cinizem, šala, danes pa vemo, da je v 8 % res kriva televizija s senzacionalističnimi prispevki).

Ključno vprašanje je, kako znižati krvni pritisk?

Tablete so seveda učinkovit korak, vendar le redki zmorejo pot nazaj. Ko se telo enkrat navadi na tablete, boste težko shajali brez njih. Zato raje poskusite naslednjih 5 nasvetov:

1. Meditacija ne sprosti samo duha, pač pa tudi telo. Poleg tega vam ni treba meditirati, kot tibetanski budisti, dovolj je, da ležete na kavč in si v poltemi, v mirnem in tihem okolju umirite misli. Če si vzamete na dan 20 minut časa zase, boste več naredili, kot katerekoli tablete.

2. Telovadba oziroma kakršnakoli telesna aktivnost zelo dobro uravnava ne samo pritisk, pač pa delovanje celotnega telesa. 30 minut vaj na dan bi bilo optimalno, lahko pa je tudi sestavljeno iz več faz. Če greste raje peš po stopnicah, boste s tem že prihranili nekaj minut. Avta ne parkirajte čim bliže službe, ali vhoda v trgovino, pač pa se raje sprehodite čez parkirišče (mimogrede: ali ste vedeli, da 100 metrov hoje po parkirišču pred trgovino ženskam dvigne samozavest za 30 %).

3. Zmanjšajte količino soli. To seveda ne pomeni, da ne smete jesti slane juhe, solate, pač pa, da iz svojega jedilnika črtajte čips in v soli utopljene oreščke. Je pa še nekaj res: sol sama po sebi ne dviguje pritiska. Dvigne ga samo tistim, ki ga že imajo povišanega. Sol je torej samo spodbujevalec, ne pa povzročitelj.

4. Ne kadite, ne pijte alkohola. Vse so sodi k nezdravemu stilu življenja, ki je prav tako pogost povzročitelj povišanega pritiska.

5. Jejte veliko banan. Banane imajo veliko kalija, ta pa zmanjšuje učinek natrija, ki je sestavni del soli. Odrasel človek bi moral na dan pojesti 4700 mg kalija. Če vemo, da ima banana srednje velikosti 422 mg kalija, bi jih morali vsak dan pojesti 11. Se vam zdi veliko? Tisti, ki so poskusili, pravijo, da bi jih lahko pojedli še več.

Za konec pa še opomba: visok pritisk ne boli in se ga tudi ne da zdraviti. Obstaja samo preventiva.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023