Rubrika: Zdravje, lepota
Ko boste naslednjič preskočili zajtrk, se spomnite na to
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Pa ne zato, ker se je zjutraj dobro najesti in to najmanj redi, pač pa zato, ker z obilnim zajtrkom spravimo telo v pogon ...
1. Utrujenost
Najbolj očitno je, da so tisti, ki ne zajtrkujejo, že dopoldan utrujeni, zaspani. Njihovo telo še vedno ni v polnem teku, zato imajo upočasnjen metabolizem, upočasnjeni pa so tudi vsi drugi motorični in miselni procesi. Če mislite, da ste naredili kaj dobrega zase, če ne jeste zajtrka, se pošteno motite. Do popoldneva boste lačni kot volk, pojedli boste vse, kar vidite in pri tem ne boste imeli nobene mere. Raziskave kažejo, da ljudje, ki ne zajtrkujejo, čez dan pojedo 40 % več hrane.

2. Hormonske težave
Če enkrat zajtrkujete, drugič ne, imate na splošno neredno prehrano, telo ne more vzpostaviti hormonskega ravnovesja. Še več! Če ste zjutraj lačni, povrh vsega pa še aktivni, se poveča nivo kortizola, poveča se tudi občutek stresa in napetosti, zviša se stopnja inzulina v krvi ... Vse to izčrpava trebušno slinavko, močno se poveča nevarnost, da zbolite za sladkorno, na koncu pa neredno prehranjevanje redi bolj, kot si mislite.

3. Maščobne obloge
Kadar ste pod stresom, telo potrebuje velike zaloge esencialnih hranil. Če jih ne dobi s hrano, se sprožijo kompenzacijski mehanizmi, ki varujejo maščobne obloge pred prehitro izgubo. Telo namreč ve, da bi metabolizem porabil vse zaloge, če bi lahko, a mu to prepreči, ker ne ve, kako dolgo nameravate stradati.

4. Vpliv na razpoloženje in prenajedanje
Krilatica "lačen si full drugačen" se kako velja. Če pridete zjutraj lačni v službo, boste ves dan pogledovali k sosedom, če imajo kaj dobrega za pojest. Poleg tega boste ves čas razmišljali samo o hrani. Vmes se boste za nekaj minut sicer potolažili s kavo, morda kakšnim čajem, a najhujša stvar vas še čaka: ko pridete do hrane, sledi faza prenajedanja, prehitre obremenitve želodca, nenadnega sunka sladkorja, kar v trenutku poviša inzulin v krvi. Prenajedanje je za telo, kot bi ohlajen avto pognali na najvišje vrtljaje. Še stroju kdaj pa kdaj poči kak element ...

5. Zajtrk ne redi
Kalorije, ki jih zaužijete zjutraj, niso nevarne, ker jih z gibanjem čez dan porabite. Strokovnjaki celo priporočajo, da bi v prvi polovici dneva (torej prvih 8 ur) morali pojesti dve tretjini kalorij, preostalo tretjino pa v popoldanskih in večernih urah. Vse, kar je več od tretjine v popoldanskem času, ste lahko prepričani, da se vam bo maščevalo z novimi maščobnimi oblogami.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023