Rubrika: Zanimivosti
5 razlogov, zakaj pogosteje jesti beli fižol
Ali ste vedeli, da spada beli fižol v skupino superživil in je pravi zaklad mineralov, vitaminov, proteinov, vlaknin ...
Beli fižol je idealna jed za hujšanje. Ne verjamete? Pa bi morali! Fižol namreč vsebuje ogromno vlaknin, kar pomeni, da boste po samo nekaj žlicah še dolgo imeli občutek sitosti. Hrana bogata z ogljikovimi hidrati vam zagotavlja občutek sitosti dobre pol ure. Hrana bogata z maščobami, vas bo nasitila tudi za 4 ure. Hrana bogata z vlakninami, vam bom bo cel dan dajala občutek kot, da ste pravkar jedli.

Če imate težave s popoldanskimi prigrizki, potem morate za kosilo jesti fižol, beli fižol v kakršnikoli obliki - kot pasulj, ali v solati.

1. Beli fižol je bogat z antioksidanti. Veliko antioksidantov pomaga telesu pri premagovanju rakavih celic. Antioksidanti uničujejo proste radikale, ki uničujejo škodljive celice vseh vrst.

2. Veliko vlaknin ne daje samo občutka sitosti, pač pa blagodejno vplivajo na prebavni trakt, uravnavajo stopnjo kislosti v telesu, krepijo in obnavljajo živčevje, hkrati pa razgradljiva vlakna vežejo nase žolčno kislino, kar v jetrih povzroči nastanek škodljivega holesterola. Nerazgradljive vlaknine pomagajo pri zaprtosti. Pri tem je potrebno povedati, da ima 100 gramov belega fižola 52 % dnevne potreba po vlakninah.

3. Veliko vitamina B9 je dobro za srce. Vitamin B9 se imenuje tudi folna kislina in preprečuje nastanek srčnega in možganskega infarkta. V samo 100 gramih fižola je več kot 50 % dnevne potrebe po folni kislini, poleg tega pa je v fižolu razmeroma malo maščob, kar je dobro za srce.

4. Fižol spodbuja delovanje možganov in izboljšuje spomin. Za boljše kognitivne sposobnosti je zaslužen vitamin B1 ali tiamin, ki ga je dovolj že v 90 gramih fižola.

5. Pomaga pri odstranjevanju sulfitov. Fižol vsebuje veliko molibdena, ki je ključen element za gradnjo encima sulfit oksidaze. Ta encim razstruplja slufite, ki ga je veliko predvsem v industrijsko procesirani hrani, povzročajo pa glavobole, povečan srčni utrip, dezorientacijo, motnje v delovanju živčnega sistema ...
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023