Rubrika: Zanimivosti
Zakaj je dobro vsak dan jesti čokolado
Med najbolj zdravo hrano na svetu spada tudi čokolada. Seveda ne mlečna čokolada, ki je enaka sladkorni bombi, pač pa temna ...
Številne raziskave potrjujejo, da čokolada z visoko vsebnostjo kakava blagodejno vpliva na naše zdravje, še posebej srce in ožilje. Zato vam predstavljamo nekaj razlogov, da postanete reden uživalec te temne pregrehe.

1. Krepi srce in ožilja
Kakav ima izjemno veliko antioksidantov, ki krepijo naš imunski sistem, najpomembnejši pa so flavanoidi in teobromin, ki dokazano pozitivno vplivajo na delovanje srca in ožilja. Pri čokoladi je potrebno vedeti, da več je temnega dela, manj kalorij je v njej.

2. Izboljšuje prekrvavitev
Študija, ki so jo lani objavili v Journal of the American Heart Association, je nedvoumno potrdila, da redno uživanje temne čokolade izboljša prekrvavitev. Poleg tega so ljudje, ki so vsak dan pojedli vsaj 40 gramov tablice s 85 % temne čokolade, že po nekaj dneh imeli manj težav z arterijskimi bolezni, njihove gibalne sposobnosti pa so bile za 15 % boljše.

3. Znižuje pritisk in holesterol
Antioksidanti v kakavu znižujejo tudi krvni sladkor. Dokazano je, da se krvni pritisk že po nekaj dneh stabilizira in pade na običajne vrednosti. Neka druga raziskava, ki so jo pred leti naredili na Nizozemskem, pa je potrdila, da po 18 tednih rednega uživanja čokolade lahko težave s holesterolom skoraj povsem pozdravite. To so opazili sicer pri samo 12 % raziskovancih, kar pa je vseeno dovolj, da lahko raziskovalci iščejo snov, ki je najbolj odgovorna za to.

4. Zmanjšuje stres
Stres je eden največjih problemov sodobnega časa, redno uživanje čokolade pa zmanjšuje količino kortizola in adrenalina v telesu, ki veljata za hormona stresa.

5. Afrodizijak
Ni naključje, da si zaljubljenci med sabo darujejo čokoladna darila. Čokolada namreč velja za razmeroma močan afrodizijak, ki pospešuje tvorbo feniletilaminov, ki jim drugače rečemo tudi ljubezenska spojina. Feniletilamin se sicer tvori v možganih in se v možganih v centrih zadovoljstva spremeni v dopamin. V vsakem primeru se boste že po nekaj gramih čokolade počutili bolj sproščeno.

6. Proti zobni gnilobi
Mnogi starši odrekajo otrokom čokolade, pa ne vedo, da ima temna čokolada celo večji vpliv na kakovost zob, kot denimo nevaren fluor. Za otroke so problematične mlečne čokolade, najbolj pa bele čokolade, ki so narejene samo iz sladkorja. Teobromin v čokoladi preprečuje zobno gnilobo uspešneje kot vrsta kemikalij v zobnih pastah.

Za konec pa še nasvet, ki si ga je vredno zapomniti: višji odstotek kakavovih delcev še ne pomeni, da je čokolada bolj zdrava! Več je kakava, več je maščob. Manj je kakava, več je sladkorja.

Vsak mora sam zase odkriti, kakšno razmerje sladkorja in maščob mu ustreza.
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023