Rubrika: Zdravje, lepota
Mleko s pecilnim za grešnike
Se vam zdi, da ste se čez dan pregrešili? Imate občutek, da se vas loteva prehlad? Vas muči nespečnost? Ponujamo vam preprost in učinkovit recept.
Francoski kemik Nicolas Leblanc je ob koncu 18. stoletja iznašel način, kako iz morske vode in žveplene kisline narediti sodo bikarbono. Šel je korak naprej in v resnici sestavil recept za pecilni prašek. Slaščice iz njegove pekarne so imeli prav poseben okus in skrivnosti več let ni izdal nikomur.

To so bili burni časi na vseh področjih, bil je čas Francoske revolucije in prostora za gastronomsk inovacije enostavno ni bilo.

Leblanc je na koncu naredil samomor, a svetu je zapustil izjemen pečat. Še danes se znanstveniki ukvarjajo z vplivi sode bikarbone, ki je uporabna kot čistilo in seveda tudi kot prehranski dodatek.

O vplivu sode in limone na rakaste celice si lahko preberite v Recept 100-krat močnejši od kemoterapije. Soda je tudi sestavni del doma narejene zobne paste (Zakaj se splača delati svojo zobno pasto). Brez sode tudi sacher torte ne bi bilo (Kako je nastala sacher torta). Najpomembnejša lastnost sode pa je, da nevtralizira kislost v telesu, zmanjšuje vsebnost strupenega svinca in bakra v krvi, zmanjšuje tudi potrebo po nikotinu in sladkem ...

Zdrav napitek

Po zaslugi Leblanca je danes uporaba pecilnega praška razširjena po celem svetu. Pecilni vsebuje poleg sestavin za okus tudi natrijev hidrogenkarbonat ali jedilno sodo, ki pri 200 stopinjah Celzija razpade. Pri tem nastane ogljikov dioksid, ki povzroči vzhajanje peciva.

Približno pol ure pred spanjem v kozarec toplega mleka zmešajte žličko pecilnega praška. Namesto mleka lahko uporabite tudi vodo, ali limonin sok, a vas bo mleko še dodatno pogrelo in pomirilo. Učinke rednega pitja boste čutili po nekaj dneh, strokovnjaki pa svetujejo, da po 4 mesecih rednega pitja naredite 2 meseca premora.

Napitek pecilnega in mleka ne svetujemo nosečnicam, otrokom do 5 let, paziti pa morajo tudi ljudje s povišanim pritiskom. Problem sode je, da je močno bazična, zato se lahko spopade s kislinami v želodcu, in ne smemo pretiravati z uporabo. Dvakrat po pol čajne žličke na dan je optimalna količina.

In zakaj je to napitek za grešnike?

Zato, ker lahko s sodo popravite tisto, kar ste čez dan napačnega pojedli in popili, poleg tega pa je zaradi svoje bazičnosti tudi dobro orožje proti kandidi, bakteriji, ki uspeva v zakisanem telesu.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023