Rubrika: Dobro je vedeti
Kako dobro poznate pehtran?
Pehtranova potica, pehtranov kis, bele smetanove omake, zelenjavne prikuhe, začimbe pese, špargljev, korenčka, zelene, bučk ... K vsemu temu paše pehtran, pa tako malo vemo o njem.
Pehtran je trajnica, ki raste v južni Evropi, v naše kraje pa so ga iz Kitajske prinesli italijanski popotniki v 13. stoletju. Večinoma se uporablja kot začimba, ki zlasti pri sredozemskih jedeh lepo poudari aromo, le redki pa vedo, da je pehtran tudi bogat vir fitohranil, še posebej antioksidantov, ki pomagajo preprečevati vrsto bolezni.

1. Pomaga pri revmatizmu
Pehtran pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa saj izboljšuje pretok krvi, razstruplja, še posebej pa je učinkovit pri odstranjevanju sečne kisline. Pehtranovo eterično olje povečuje količino kisika v krvi, povečuje izločanje sluzi in uravnava distribucijo hranil po telesu. Zaradi tega dobivajo sklepi svežo energijo, kar se močno pozna prav pri bolnikih z revmatičnimi obolenji. Zelo pomaga, če si naredite vročo kopel in vanjo daste 5 do 10 kapljic pehtranovega eteričnega olja.

2. Apetit
Pehtran spodbuja izločanje prebavnih sokov v želodcu, kar povečuje apetit. To je še posebej pomembno pri bolnikih, ki so od bolezni zelo oslabljeni. Poleg večjega apetita pehtran še pospešuje razkroj hrane in s tem pomaga predvsem jetrom in ledvicam pri prebavi.

3. Deodorant
Pehtran ima tudi v telesu prijeten osvežujoč vonj. Ker zavira rast mikrobov na koži, bodo vaše telesne vonjave po kosilu obilnem s pehtranom manj izrazite.

4. Poživilo
Pehtran stimulira možgane, živčni in prebavni sistem, krvožilni sistem ... Vse to zaradi večje količine kisika v krvi, boljše prekrvavljenosti in čistilnega učinka. že ščepec posušenega pehtrana ima lahko podoben učinek, kot pločevinka energijske pijače.

5. Sladkorna
Klinične raziskave so pokazale, da pehtran znižuje nivo sladkorja in inzulina v krvi za 25 %, v nekaterih primerih pa celo za 33 % in več. Še posebej učinkovit je pri rednem jemanju. Klinično je dokazano, da pomaga tudi pri sladkorni tipa 1, kjer alkoholni izvleček poveča delovanje inzulina.

Pehtran je lahko tudi strupen!

Kljub naštetim prednostim pa ima pehtran tudi temno plat. Olje namreč vsebuje estragol, ki je strupen. Pehtran odsvetujemo nosečnicam, dojenčkom in otrokom. Če po nesreči pride kapljica eteričnega olja v stik s sluznico, morate najprej sprati z navadnim oljem, šele nato pa z mlačno vodo. V primeru, da pride v stik z očmi, pa poiščite zdravniško pomoč.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023