Rubrika: Dobro je vedeti
Kako narediti ocvrto hrano bolj zdravo
Ocvrta hrana vela za najbolj rakotvorno, problem pa je, ker je tako močno razširjena, da praktično ne mine dan, da ne bi jedli kaj ocvrtega. Je res mogoče ocvrto hrano narediti zdravo?
Ocvrta hrana bo vedno škodljiva. To je zaradi postopka priprave in temu se ne moremo izogniti. Lahko pa nekatere negativne vplive zmanjšamo, nekatere pa v celoti odpravimo. Predstavljamo vam 5 trikov, ki vam ne bodo vzeli veselja do ocvrtega ...

1. Uporabljajte olivno, še bolje pa kokosovo olje
Kaj je ključna razlika med olji? Olivno, še posebej pa kokosovo olje ohranita stabilno sestavo tudi pri visokih temperaturah (oba okrog 200 stopinj Celzija), med tem, ko koruzno, ali sončnično olje postane nestabilno že pri dobrih 100 stopinjah. Seveda so nestabilna olja veliko bolj nevarna in močno kancerogena. Pri olivnih oljih uporabite le deviška oziroma ekstra deviška olja, ker to pomeni, da vsebujejo manj kemikalij, ki so jim dodana v procesu proizvodnje.

2. Olje naj bo zmeraj sveže
Olje, ki je bilo že enkrat uporabljeno in, ki stoji nekaj dni, ima dve napaki. Tako olje je že izgubilo hranljive lastnosti, najbolj škodljivi pa so ostanki hrane, ki pri ponovnem cvrtju dobesedno zgorijo in dajo hrani okus po zažganem. Če že res morate uporabiti staro olje, ga pred tem vedno precedite, sicer pa se temu izogibajte.

3. Cvrtje brez glutena
Gluten je škodljiv za vse ljudi, zato se mu je dobro ogniti. Namesto bele moke uporabite raje pirino ali koruzno. že res, da pirina moka ni povsem brez glutena, ga pa ima bistveno manj. Ne smemo namreč pozabiti, da se zaradi glutena moka veže na ocvrto hrano, poleg tega pa vpije več olja. Torej: cvrtje z moko brez glutena bo vsebovalo tudi manj maščob.

4. V zmes za cvrtje vedno dodajte malo mineralne vode, ali sode bikarbone
Verjetno ste že videli trik, kako cvreti hrano s coca-colo ali pivom, ker je hrana zato boljša in bolj zdrava. To je res. Mehurčki CO2, ki se med cvrtjem sproščajo, preprečujejo, da bi se hrana preveč prepojila z oljem. Manj absorbiranih maščob pomeni bolj zdravo hrano, je pa res, da namesto sladkih gaziranih pijač raje uporabite bolj zdravo mineralno vodo, še bolje pa je, če masi za cvrtje dodajte žlico sode bikarbone.

5. Idealna temperatura za cvrtje
Idelana temperatura za cvrtje je med 162 in 204 stopinjami Celzija. Če olje ni dovolj segreto, se hrana ne bo dovolj hitro cvrla in bo vplia več maščob, kot sicer. Če je olje pregreto, boste dobili okus po zoglenelem in bo taka hrana lahko celo strupena. Optimalna temperatura je predvsem odvisna od vrste in kvalitete olja. Zato se o tem pozanimajte pred nakupom.
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023