Rubrika: Dobro je vedeti
5 mitov o hujšanju, ki v resnici redijo
V poplavi shujševalnih diet se najdejo tudi taki nasveti, ki imajo v resnici nasproten učinek
1. Vegetarijanci in vegani lažje hujšajo
Odločitev, da ne jeste mesa in živalskih beljakovin še ne pomeni, da boste shujšali. Če ne poznate zakonitosti, kako deluje denimo veganska prehrana, potem boste hitro izčrpali telo, namesto hujšanja pa se vam bodo še dodatno začele tvoriti maščobne obloge s katerimi si telo ustvarja zaloge za težke čase. Poleg tega veliko ljudi išče zamenjavo za meso, pa zato pogosteje posegajo po torticah,pecivu, sladkarijah, pojedo več prigrizkov med obroki ... Če se odločiti črtati meso iz svojega jedilnika, se o tem dobro informirajte. Pozitivnih učinkov je veliko, skušnjav pa tudi.

2. Črtanje ogljikovih hidratov
Ali res hrana brez ogljikovih hidratov pomaga pri hujšanju? To ni povsem res. Ne pozabit, da poznamo dobre in slabe ogljikove hidrate in, da so to snovi, ki jih naše telo tudi potrebuje. Res pa je, da so preprosti ogljikovi hidrati zelo škodljivi in zelo redilni, med tem, ko kompleksne najdemo v oreščkih, sadju in zelenjavi in so zelo pomembni za zdravje. Posebej velja izpostaviti žitarice, ki imajo veliko ogljikovih hidratov, po drugi strani pa veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. Zato so polnozrnati kruh, riž in testenine koristni za zdravje in postavo.

3. Dietni napitki z manj kalorijami
Ena večjih zarot današnjega časa so dietni napitki z manj kalorijami, ki dajejo lažen vtis, da ne redijo. Take pijače morda res ne vsebujejo kalorij, vendar pa umetna sladila povzročajo še večjo željo po sladkem, spodbujajo apetit in posredno vplivajo sposobnost telesa vsrkati hranilne snovi. Po dietnem napitku boste hitro spet lačni, če pa spijete kozarec naravnega soka ali čaja (lahko tudi sladkanega z medom), pa bodo vaše potrebe po hrani redkejše.

4. Maščobe redijo
Pri tem bodite pazljivi. Poleg ogljikovih hidratov so maščobe zelo pomemben vir energije. Ogljikovi hidrati zagotavljajo hitro energijo, zato so tako redilni, ker ljudje nimamo občutka, kdaj in koliko jih zares potrebujemo, maščobe pa počasneje izgorevajo in telesu zagotavljajo energijo več ur. Če boste jedli jogurt z manj maščobami, je lahko to obrok v prazno s katerim boste vnesli v telo več škodljivih snovi, saj so koristne maščobne kisline odstranjene. Kmalu boste spet lačni, ob koncu dneva pa bo vaš seštevek kalorij presegel optimalno število. Ali pa boste cel dan lačni, kljub temu, da veliko jeste. Olive, bučna semena, laneno olje, oreščki so polni zdravih maščob in so pomemben sopotnik pri hujšanju.

5. Beljakovinske diete so najboljši način za hujšanje
Beljakovinske diete so vsake toliko zelo popularne, ker z njimi na razmeroma hiter način izgubimo veliko kilogramov. A slaba stran takih diet je jo-jo efekt, ki se mu ne moremo izogniti, ker telo potrebuje uravnoteženo prehrano. Pomembno je vedeti, da so določeni vitamini in minerali topni v maščobah, pri drugih je absorpcija telesa brez ogljikovih hidratov nemogoča ... S črtanjem katere od pomembnih sestavin pomeni pomanjkanje določenih snovi na drugi strani. Beljakovinske diete lahko porušijo ravnovesje v telesu, kar lahko povzroči težke zaplete. Zelo pomembno je, da jeste raznoliko hrano, zato je najboljša dieta jesti manjše obroke večkrat na dan.
Bis
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023