Rubrika: Zdravje, lepota
7 pravil zdravega prehranjevanja: jejte tako, da ne zbolite
Hrana je v prvi vrsti gorivo za naše telo. Je tudi gradbeni material za nove celice, kožo, mišice, vezivna tkiva.
Hrana je polna vitaminov in mineralov. Hrana je tudi zdravilo. Hrana nas osrečuje, pomirja, je tudi hrana za dušo. A nikar ne pozabite, da je hrana v prvi vrsti gorivo, da telo funkcionira, kot mora. Zato je pomembno, da se držite naslednjih pravil.

1. Jejte pogosto in v majhnih količinah
Dva razloga sta, zakaj je bolje jesti malo in večkrat. Vsakič, ko veliko jeste, se tudi vaš želodec raztegne. Če jeste manj, še posebej, če 20 minut pred kosilom spijete kozarec nesladkane limonade, boste tudi manj lačni. Drug razlog pa je povezan z delovanjem notranjih organov. Ko v telo vnesete velike količine ogljikovih hidratov (sladkor, predelane žitarice, bel kruh), v telesu naglo naraste količina krvnega sladkorja. Zato začne trebušna slinavka z vso močjo proizvajati inzulin za kar pa potrebuje določen čas. Ker pa preprosti ogljikovi hidrati hitro razpadejo, pade tudi nivo krvnega sladkorja in kar naenkrat je v krvi preveč inzulina, kar poskuša telo znižati s hormoni. Tako stanje lahko povzroči hipoglikemijo, nastopi pa vrtoglavica, utrujenost, šibkost in kmalu po obroku tudi lakota, saj telo od izčrpanosti potrebuje hitro energijo, to je sladkor. In tako nastopi začaran krog, ki je pri manjših obrokih manj očiten in lažje obvladljiv.

Optimalen obrok je 250 do 300 ml in to vsake 3 do 4 ure.

2. Izključite iz prehrane enostavne ogljikove hidrate

Niso vsi ogljikovi hidrati škodljivi in redilni. Kompleksni hidrati dajejo telesu hitro energijo in se prav tako dolgo razkrajajo, kot maščobe, poleg tega pa ne povzročajo maščobnih oblog in tudi njihov vpliv na nivo krvnega sladkorja je zanemarljiv.

Enostavni ogljikovi hidrati se razgradijo v glukozo in hitro pridejo v krvni obtok. Kompleksne ogljikove hidrate najdemo v polnozrnati moki, v rižu iz celih zrn, otrobih, stročnicah, oreščkih (na primer mandljih) ... Izogibajte se beli moki, kruhu, testeninam, sadnim sokovom, sladkim pijačam, sladkarijam ...

3. Začnite dan z ogljikovimi hidrati in končajte s proteini
Kompleksni ogljikovi hidrati za zajtrk so najboljši način, da napolnite telo z energijo. Z njimi boste aktivirali procese v telesu in očistili prebavni trakt, poleg tega pa boste z gibanjem čez cel dan potrošili tudi tiste kalorije, ki ste jih zjutraj preveč pojedli.

Zelo pomembno pa je, da ogljikovih hidratov ne jeste zvečer. Zvečer dajte prednost proteinom, ki vam pomagajo obnavljati mišice in graditi lepo telo.

4. Za kosilo naj bo veliko vlaknin in beljakovin
Kombinacija beljakovin in ogljikovih hidratov ni dobra za prebavo, zato se temu poskusite ogniti. Če ne gre drugače, pojejte najprej kruh (lahko tudi s solato), naredite nekaj minut premora in potem meso, ki ga prav tako lahko kombinirate s solato, ali kako drugo zelenjavo.

5. Vsaj enkrat na dan jejte rastlinske beljakovine
Rastlinske beljakovine so seveda veliko bolj zdrave za naše telo, zato se potrudite, da bo na vašem jedilniku vsaj en obrok sestavljen iz čičerike, fižola, leče, tofuja ... Ne pozabit, da imajo največ rastlinskih beljakovin avokado in oreščki.

6. Ne pražite na maslu
Maslo na visoki temperaturi postane rakotvorno. Ocvrt piščanec je med najbolj škodljivimi, a na žalost zelo pogostimi jedmi na naših jedilnikih. Krompir pečen v pečici z nekaj kapljicami olivnega olja bo enako hrustljav in slasten.

7. Pravilo 20 minut
20 minut potrebujejo možgani, da sprejmejo sporočilo od želodca. hitri jedci lahko v 20 minutah pojedo kosilo in pol, kar obremenjuje organizem, redi in povzroča utrujenost. Pravilo 20 minut zato pravi, da nobenega obroka ne smete jesti manj kot 20 minut. Pijte vedno 20 minut pred obroki. Prav tako 20 minut po obroku privoščite telesu nekaj počitka, da v miru prebavi zaužito hrano. 20 minut po obroku ne pijte ničesar. Če lahko, počakajte s sladico, ali kavo 20 minut po obroku ...
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023