Rubrika: Dobro je vedeti
Poletna hrana z negativnim doprinosom energije
Oglejte si jedi, ki jih lahko jeste v neomejenih količinah, pa se ne boste zredili, poleg tega pa so bogate z vitamini in minerali
živil z negativnim nivojem energije v resnici ni. So samo živila, ki imajo tako malo energije, da telo za prebavo porabi več, kot je dobi. Je pa spodnja hrana pomembna, ker ima izredno veliko vitaminov ter hladi, vlaži in čisti telo. Spodnje vrednosti se tako nanašajo na porcijo veliko 100 gramov. Sami preverite, kako velika porcija je to in jo primerjajte s 100 gramov piščančjega mesa, ki ima 172 kalorij in velja za nizkokalorično hrano.

1. Zelena
Zelena ima veliko vode, zato vas res ni treba skrbeti za energijsko vrednost. Ima samo 16 kalorij. Če zeleno jeste skupaj z namazom na osnovi smetane, se boste prijetno osvežili, najedli, pa še prebavo si boste popravili. Zelena ima veliko zdravih vlaknin.

2. Pomaranče
Znane so po veliko vitamina C, v primerjavi z drugim sadjem pa imajo razmeroma malo kalorij - samo 47 kalorij. Dobra stvar pri pomarančah je, da vas bo nasitila in potešila občutek lakote.

3. Zelje
Zelje je eno najboljših naravnih zdravil, ki preprečuje raka, bolezni srca, zelo učinkovito pa je tudi pri hujšanju. 100 gramov zelja ima 25 kalorij, zeljna juha pa je odlično dopolnilo k vsakemu obroku, saj vsebuje manj kalorij, kot večina juh.

4. Pesa
Surova pesa je zelo okusna, vložena pa prav tako, čeprav ima malenkost več kalorij, kar pa ni moteče. V 100 gramih pese je 43 kalorij, veliko antioksidantov, vlaknin, vitaminov ... Boljše hrane čez poletje ne boste našli.

5. Kumare
Imajo samo 16 kalorij, veliko vode, čistijo telo. Popijte limonado iz kumar. Boljšega začetka dneva si ne morete zamisliti.

6. Limone
limone krčijo želodec, zavirajo apetit, imajo pa samo 29 kalorij. Poleg tega imajo veliko antioksidantov in pomagajo pri razkisanju telesa.

7. Cvetača
Izboljšuje prebavo in kardiovaskularni sistem. Ima 25 kalorij in je zelo nasitna. Ima zelo močne protivnetne lastnosti in niža apetit. Cvetača spada med najbolj zdravo zelenjavo, ki raste pri nas, iz nje pa je mogoče narediti kopico jedi.

8. Gobe
Ali ste vedeli, da imajo lisičke samo 38 kalorij, jurčki pa še manj - 22. Gobe je mogoče uporabiti kot samostojno jed, ali pa dodatek k drugim, zato so najboljši nadomestek za meso.

9. Lubenice
Imajo 30 kalorij, veliko vode in veliko naravnega sladkorja. Izboljšujejo metabolizem, imajo veliko antioksidantov, a pretiravati vseeno ni dobro. Nikar ne pojejte več kot 4 kilograme lubenice, ker lahko s tem preveč obremenite telo. Še to: lubenice so v resnici zelenjava.

10. Bučke
Porcija ima 17 kalorij, spadajo pa med zelo vsestransko zelenjavo. S pazljivo izbranimi dodatki lahko nadomestijo celo kruh.

11. Paradižnik
Kuhan paradižnik vsebuje veliko likopena, ki je odlično zdravilo proti raku. Porcija vsebuje 17 kalorij, veliko zdravnikov pa priporoča, da bi morali vsak dan popiti vsaj kozarec paradižnikovega soka. Če ga boste dobro začinili, bo še okusnejši.

12. Grenivke
Grenivke sicer spadajo med dietno prehrano, a so znanstveniki dokazali, da bi jih morali pojesti vsak dan 40, če bi želeli hujšati samo z grenivkami. Imajo 42 kalorij, bolj kot pri hujšanju, pa pomagajo pri okrevanju po operacijah, pri prebavi, nižanju pritiska in uravnavanju metabolizma.

13. Brstični ohrovt
Brstični ohrovt ima samo 43 kalorij, najboljši pa je v kombinaciji s cvetačo, zeljem in brokolijem.

14. Repa
Repa ima samo 28 kalorij, kar je izredno malo, hkrati pa je pozimi zelo sitostna, poleti pa je v zelo okusen dodatek k solatam. Repe imajo močan protivnetni učinek.

15. Jabolka
Jabolka imajo veliko antioksidantov, vitaminov, mineralov, vlaknin in 52 kalorij. Jabolka so odličen prigrizek med obroki in veljajo za najbolj zdravo hitro hrano. Pazite le, da jeste ekološko pridelana jabolka, ker je lahko lupina zaradi pesticidov celo škodljiva.

16. Čebula
Čebula vsebuje veliko favonoidov, vitamina C. Ima 40 kalorij in je odličen dodatek k različnim jedem. Poskusite se pri vseh jedeh uporabiti čim več čebule. Naj to velja še zlasti za poletne solate.

17. Korenje
Korenje je dobro za vid, imajo nizek glikemični indeks, odlične protivnetne lastnosti, so naravni diuretik in imajo 41 kalorij.

18. Brokoli
Brokoli spada med super živila, zdravi raka, uravnava prebavo, vsebuje ogromno rastlinskih beljakovin in pomaga pri ohranjanju teže. Porcija vsebuje samo 34 kalorij.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023