Rubrika: Zdravje, lepota
Čudežna rastlina, ki zdravi 100 najhujših bolezni
Samo eno zdravilno rastlino najdemo v lekarniških zapisih starih Grkov in Tibetancev. Skozi tisočletja so z njo zdravili najhujše bolezni, danes pa smo nanjo kar pozabili. Ali pa ne?!
Ste že slišali za kumkvat ali pasji trn ali japonsko pomarančo? To je razmeroma nezahtevna rastlina, ki jo lahko iz koščice vzgojite tudi sami doma na balkonu. Potrebuje veliko sonca, prenese pa temperature tudi do -10 stopinjami Celzija. Obrodi spomladi in poleti, plodovom pa so v starih zapisih pravili tudi eliksir življenja. Doslej namreč še nismo odkrili sadeža, ki bi imel toliko fitonutrientov in bioaktivnih snovi, kot prav sadež kumkvata. Sadež je okrogle ali ovalne oblike, podoben miniaturnim pomarančam. Užitna je tako lupina, sredica pa je rahlo kisla in trpkega okusa.

Vsebuje kar 190 fitonutrientov in bioaktivnih snovi, kar je največ med vsemi doslej poznanimi rastlinami. Ima denimo 3-krat več vitamina A, kot korenje, 10-krat več vitamina C, kot pomaranče, in daleč največ vitamina E med vso poznano zelenjavo in sadjem. Olje iz kumkvata je edino rastlinsko olje, ki vsebuje vse omega maščobne kisline (3, 6, in 9), poleg tega pa vsebuje izredno redke omega-7 maščobne kisline, ki so za širšo uporabo še razmeroma neraziskane (še največ se uporabljajo v kozmetiki, ker preprečuje gube in staranje kože - če se sprašujete, zakaj so nekateri kozmetični pripravki tako žafransko dragi, zdaj veste, kaj vsebujejo).


Sicer pa lahko samo z nekaj plodovi omilimo gastritis in čir na želodcu. Pomaga blažiti simptome menopavze, bolezni sečil, vlaži kožo, zdravi ekcem, odstranjuje akne, celi žulje, zmanjšuje sindrom suhih oči in preprečuje celo vrsto očesnih bolezni. Pomaga pri zmanjšanju maščobnih oblog (pod kožo in v krvi), ščiti vas pred prekomernim apetitom, diabetesom tipa 2. Blaži suhi kašelj, težave s sinusi. Zelo učinkovit je pri aterosklerozi, povišanem holesterolu, trombozi. Krepi imunski sistem. Ščiti pred zajedalci, glivicami in ostalimi paraziti ... To pa še ni vse. Sodobna znanost šele odkriva pozitivne učinke kumkvata.

Na koncu bi vas opozorili še na eno "malenkost". Če se boste odločili in kumkvat vzgojili iz koščice, boste potrebovali precej potrpljenja. Drevo namreč prvič vzcveti po 4 do 5 letih, pa še to ne vedno. Pogosto so tako vzgojena drevesa jalova, tega pa prej ne morete ugotoviti. V Evropi imajo največ nasadov v Grčiji, med največjimi pridelovalci in porabniki kumkvata pa so ZDA.
vkj


Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023