Rubrika: Dobro je vedeti
Hrana, ki je nutricisti ne jedo
Jedi, ki jih nutricisti ne jedo, imajo vrsto skupnih lastnosti: imajo nizko hranilno vrednost, veliko kalorij, vsebujejo kemične dodatke in višajo inzulin v krvi
Strokovnjaki za prehrano oziroma nutricisti si v marsičem niso enotni. Poznamo namreč samouke in certificirane nutriciste, vsak pa ima svojo prehransko filozofijo. Nekaj stvari pa so vendarle skupne vsem, ki se želijo zdravo prehranjevati. Zato vam predstavljamo nekaj živil, ki se jim je dobro ogniti.

Industrijsko izdelane slaščice imajo nizko hranilno vrednost, veliko kalorij, ne redko pa so dodane tudi snovi, ki so lahko zelo škodljive za naše zdravje. Poleg tega slaščice redijo in obremenjujejo presnovne procese.

Čipsi, krofi in produkti iz listnatega testa so pripravljeni na olju, ki je bilo že večkrat segreto do vrelišča, kar povzroča rakasta obolenja. Poleg tega gre pri čipsih pogosto za gensko spremenjene sorte krompirja, kar je še dodaten razlog, da se tem izdelkom raje ogibajte (domač čips je prav tako slasten, če ne še bolj).

Zamrznjeni cmoki so pogosto narejeni iz sumljivih sestavin, še posebej škodljiva pa je lahko sredica polnjena z marmelado in sadjem.

Čeprav za vse gazirane pijače ne moremo trditi, da so škodljive, da lahko to trdimo za pijače z nadpovprečno vsebnostjo sladkorja. Če so k temu dodani še mehurčki CO2, temu pa pogosto sledijo tudi velike količine natrija oziroma soli, potem vam je jasno, zakaj ste po nekaterih sladkih pijačah že po nekaj minutah spet žejni.

Sadni in zelenjavni sokovi kupljeni v trgovini v resnici niso pravi sokovi, pač pa tovarniški pridelki, kjer je proizvodnja pripeljana do skrajnih meja. Namesto naravnih sokov so uporabljeni ekstrakti, dodani konzervansi za daljšo obstojnost na trgovskih policah, brez barvil pa tudi ne gre.

Tudi v majonezah se bohotijo konzervansi, da o sestavinah sumljive kvalitete ne izgubljamo besed. Pozorni bodite predvsem na maščobe, ki so lahko zelo nevarne. Uporabljajte samo kvalitetno majonezo.

Kravje mleko je pogosto fermentirano s pospeševalci, ki seveda ostanejo v mleku. Poleg tega je mleko večkrat prekuhano, kar še dodatno zmanjša količino hranljivih snovi.

Problem pakiranih oreščkov je, da so pogosto presoljeni in z dodanimi konzervansi (le kako bi sicer bil rok uporabnosti več mesecev, celo let). Problem oreščkov v rinfuzi (nakupovanje po žlicah) pa tudi ni povsem varen. Le kdo vam lahko zagotovi, da gre za sveže oreščke? V Nemčiji so inšpektorji nedavno odkrili oreščke, ki so bili nabrani leta 2010. V laboratorijih so v oreščkih našli sledi pesticidov, ki so od tega leta prepovedani. Problem rinfuze namreč je, da se v posode venomer znova dodajajo živila, ki se potem mešajo in nikdar ne veste, kakšno pošiljko boste dobili. Rinfuza je vsekakor privlačen način nakupovanja, vendar le, če so živila v originalnih vrečah z vso potrebno deklaracijo.

Vsi nutricisti (šolani in samouki) vam bodo na prvo žogo povedali, da je treba iz jedilnikov črtati sladkor. Sladila vseh vrst (naravna in kemijska) imajo visok glikemični indeks, v telesu pa povzročajo nemalo težav - zamaščeno ožilje, večje obremenitve srca in jeter. Med vsemi sladkorji je fruktoza najbolj problematična.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023