Rubrika: Zdravje, lepota
Stres ne nastane samo v službi, pač pa tudi zaradi hrane
Ali veste, katera hrana povzroča stres, vas dela nervozne, vam jemlje energijo, a vendar vam ne pusti, da bi se umirili?
1. Sol


Ko govorimo o soli, imamo v mislih natrij, ki zadržuje vodo v telesu in krvi, zato povzroča povišanje krvnega tlaka, obremenjuje notranje organe in zato živčni sistem zaznava stvari, ki jih ne bi smel. Poleg tega so testi pokazali, da sol zavira razvoj otrok, zastruplja telo in redi. Po slanem obroku smo vsaj za 30 % bolj lačni, kot če bi jedli neslano hrano.

2. Maslo


Med toplotno obdelavo rastlinskih olj nastajajo zelo nevarne in celo strupene trans maščobe. Te maščobe v krvi povečujejo "slab" holesterol in trigliceride, ki motijo živčni sistem. Pri nas še nimamo zakona o omejevanju trans maščob, drugod po Evropi pa je v veljavi že več let. Problem je tudi v tem, da trans maščobe najdemo v izdelkih, kjer jih ne bi pričakovali, njihov učinek pa se sešteva.

3. Rdeče meso


Rdeče meso vsebuje veliko železa in beljakovin, redno uživanje pa v telesu zviša raven hormonov dopamina in noraderenalina, ki sta ena najmočnejših povzročiteljev stresa. To je tudi eden glavnih razlogov, zakaj zdravniki svetujejo uživanje belega mesa.

4. Začinjena hrana


Začinjena hrana draži želodec, pretiravanje pa lahko celo povzroči razjede. Prebava pri večini ljudeh ni sposobna predelati teh živil, pa zato lahko začimbe povzročajo prebavne motnje. Vsekakor po nepotrebnem vznemirjate telo.

5. Mleko in mlečni izdelki


Kravje mleko med drugim vsebuje tudi težko prebavljivo beljakovino kazein, ki ponoči pogosto povzroča želodčne težave in je močan dejavnik stresa. Če ste nervozni in slabe volje, potem zvečer nikar ne jejte sira in mlečnih izdelkov.

6. Alkohol


Alkohol je prav nenavadna substanca, ki v zmernih količinah deluje protistresno, če pa pretiravate, pa spodbuja agresijo in ima negativen vpliv na stres. Pa veste, kdaj je preveč alkohola? Za večino ljudi je to že po 1 dcl vina.

7. Ocvrte jedi


Problem ocvrtih jedi se skriva v razbeljenih oljih polnih trans maščob, poleg tega pa pri vsaki toplotni obdelavi nad 120 stopinjami Celzija nastaja izredno nevarna in kancerogena snov akrilamid (več o tem si lahko preberete v prispevku Jedo ga tudi dojenčki, čeprav povzroča raka). Ocvrta živila povečujejo krvni pritisk, povečujejo tveganje za srčni napad, občutek stresa je zaradi tega še močnejši.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023