Rubrika: Zdravje, lepota
Je mak zdravilen? Bolj, kot si mislite!
Za mak velja, da je odličen vir kalcija, ogljikovih hidratov in energije, a njegova največja prednost je vsebnost nenasičenih maščobnih kislin, ki jih ne najdemo nikjer drugje.
Makova semena nekateri pogosto uporabljajo pri kuhanju, poznane so makove štručke, pa raznovrstno pecivo ... Le malokdo pa ve, da imajo makova semena izjemno pozitivne učinke na zdravje, celjenje ran, zelo uspešna pa so pri celi vrsti različnih bolezni.

1. Zmanjšuje možnost srčnih napadov


Mak ima visoko vsebnost linolne kisline, ki spada med omega-6 maščobne kisline in spodbuja zdravje in moč v vašem telesu. Mak zato zelo učinkovito ščiti srce pred celo vrsto kardiovaskularnih bolezni. Možnost srčnega napada se več kot za polovico zmanjša.

2. Preprečuje raka na dojki


Olje iz makovih semen vsebujejo veliko oleinske kisline, ki se je izkazala za učinkovitega preprečevalca in zaviralca raka na dojkah.

3. Zdravi živčne bolezni


Mak pomirja in blaži vse tipe živčnih motenj. Vsebuje manjše količine alkaloidov, ki vplivajo na občutek tesnobe in stresa, poleg tega pa ima sproščujoč učinek na možganske valove. Za nameček pa še krepi imunski sistem.

4. Pomaga pri prebavi


Nepravilna prebava in počasen metabolizem sta glavna dejavnika mnogih kroničnih bolezni. Za makova semena je znano, da normaliziraj prebavo in povečujejo hitrost presnove, zbijajo vročino, uravnavajo kislost, blažijo bolečine v želodcu, delujejo proti zaprtju in sindromu razdražljivega črevesja. Poleg tega mak poživlja črevesje, jetra in spodbuja zdrav prebavni sistem. Priporočljivo ga je jesti tudi, če nimate težav s prebavo.

5. Mak za nosečnice


Velike količine kalcija in zdravih ogljikovih hidratov so glavni razlog, zakaj so makova semena še posebej priporočljiva za nosečnice in vse matere, ki dojijo. Zaradi kalcija je mleko okusnejše in bolj zdravo.

6. Proti motnjam spanja


Fino zmleta makova zrnca raztopljena v kozarcu vode so najboljše naravno zdravilo za trden in sproščujoč spanec. Ta nasvet svojim pacientom svetuje tudi veliko zdravnikov. Seveda je najbolje, če si makovo moko sproti pripravljate, ker ima tako največ arome, pa tudi mineralnih snovi.

7. Makovo olje proti raku


Makovo olje vsebuje veliko mononenasičenih maščobnih kislin, ki zelo učinkovito in selektivno uničujejo rakave celice. To zdravilno lastnost priznava tudi uradna medicina.

8. Proti astmi in kašlju


Ker ima mak močne protivnetne lastnosti, blaži tudi intenzivne simptome težav z dihali. Zelo učinkovit je pri pogostih napadih astme, bolečem kašlju, piskajočem zvoku v prsih, oslovskem kašlju ... Dovolj je, da pojeste pol makove žličke zjutraj, da se vrlo in pljuča pomirijo.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023