Rubrika: Zdravje, lepota
7 naravnih antioksidantov
Pri oksidaciji nastajajo prosti radikali, ki v telesu sprožajo verižne reakcije zaradi katerih prihaja do poškodb celic. Tako nastane rak. Antioksidanti te procese preprečujejo.
Antioksidanti preprečujejo in upočasnjujejo procese oksidacije. Prav zaradi tega bi morali biti zelo pozorni nanje in jih zavestno vključevati v vsakodnevne obroke. Med najpomembnejše antioksidante spadajo glutation, vitamina C in E, multikomponentni encimi, peroksidaze ... V trgovinah je mogoče kupiti različne prehranske dodatke, ki že vsebujejo antioksidante, vendar pa ni jasno, ali so ti "umetni" antioksidanti res tudi uporabni. Vsekakor so tisti iz svežega sadja in narave veliko boljši.

Tokrat vam ponujamo 7 živil, ki imajo močen antioksidativen učinek, krepijo imunski sistem, poleg tega pa z njihovim vnosom v telo dobimo ne samo vitamine in minerale, pač pa tudi maščobe, ki so pomembne za topnost vitaminov in drugih hranljivih snovi. Znanost se namreč v tem trenutku največ ukvarja, kako pripeljati antioksidante na obolela mesta, do poškodovanih celic.

1. Kokošja juha
Vroča kokošja juha ima močan protivnetni učinek, lajša simptome prehlada, krepi imunski sistem in lahko bistveno skrajša čas okrevanja po bolezni. Kokošjo juho bi morali jesti takoj, ko se slabše počutimo in se nam zdi, da bi lahko zboleli. Dobro pri tem pa je, da jo lahko tudi zamrznemo. Kocka, ali dve kokošje juhe na dan je najboljše darilo zdravju.

2. Voda
Čeprav se nam zdi, da voda nima hranljivih snovi, pa je dovolj vode v telesu ključnega pomena, da ne pride do izsušitve sluznice. Če telo nima dovolj vode, je tveganje za bolezen večje. Ne pozabite, da telo potrebuje vsaj 2 litra vode na dan, ko pa smo bolni, pa še več.

3. Gobe
Vse vrste gob pospešujejo delovanje celic, ki se borijo z virusi, bakterijami, ki povzročajo bolezni. Gobe so balzam za imunski sistem.

4. Rdeče meso, ajda, oreščki, špinača
To so živila bogata z železom. Pomanjkanje železa je lahko tudi eden od vzrokov, da se bolezen hitro razširi.

5. Zeleni čaj
Za čaje je znano, da imajo veliko antioksidantov, raziskave pa kažejo, da že ena skodelica na dan zmanjša verjetnost, da bi zboleli, za 35 %. Če vam okus zelenega čaja ni všeč, izberite jasminov čaj, ki je bolj blagega okusa in prav tako zdravilen. Pravzaprav je jasminov čaj med najbolj priljubljenimi na svetu. Še to ... Čaj je najbolj učinkovit brez dodatkov (sladkorja, mleka, celo limone).

6. Jogurt
Jogurt vsebuje probiotike, ki so močno orožje v boju z virusi. Vsebuje koristne bakterije, ki uravnavajo prebavo (ne pozabit, da tričetrt imunskega sistema izhaja iz želodca), hkrati pa vsebuje snovi, ki preprečujejo okužbe dihal. V jesenskem in zimskem času je zelo pomembno redno uživanje jogurta (navadnega, da ne bi kdo zamešal s sadnimi).

7. Med
V mnogih primerih je žlička medu ali dve pred spanjem bolj učinkovita od vseh farmacevtskih sirupov. Priskrbite si domač med, poskusite pa ga uživati surovega. Če med dodate k čaju, v pecivo ali smoothije, se lahko zgodi, da bodo druge snovi zavrle njegove zdravilne učinke.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023