Rubrika: Zdravje, lepota
Ali veste, kateri ogljikovi hidrati so najbolj zdravi?
Več desetletij poslušamo, kako so ogljikovi hidrati škodljivi, vendar obstajajo tudi taki, ki so zdravi. Veste, kje jih najdete?
1. Sladek krompir


Običajen krompirje poln ogljikovih hidratov in zelo siromašen glede ostalih hranljivih snovi. Sladek krompir je značilno oranžne barve, kar pomeni, da ima bistveno več beta karotena, ima več vitaminov A, C in B6, ima veliko bakra, kalija in vlaknin. Ogljikovi hidrati v sladkem krompirju sicer niso zdravilni, so pa občutno manj škodljivi, pa še več koristnih snovi boste vnesli v telo.

2. Kvinoja


To so zagotovo ena najbolj zdravih zrn na svetu, mnogi jih uvrščajo celo v skupino superživil. So zelo bogata z beljakovinami, vlakninami, železom in magnezijem. Če na hitro potrebujete energijo, potem so to zagotovo najboljši ogljikovi hidrati, ki jih lahko dobite.

3. Pokovka


Če jo naredite sami doma na staromoden način brez uporabe mikrovalovne pečice in brez dodatkov, boste dobili eno najbolj zdravih prigrizkov. Naravna pokovka ima zelo malo kalorij, veliko vlaknin in je lahko prebavljiva. Vsebuje celo več antioksidantov, kot sveža sadje in zelenjava.

4. Jabolka


Jabolka spadajo med sadje z veliko ogljikovimi hidrati, vendar pa imajo tudi veliko hranilnih snovi. Imajo veliko polifenolov, ki so dobri za uravnavanje krvnega pritiska in krepitev imunskega sistema, veliko imajo tudi flavonoidov, ki zmanjšujejo tveganja za nastanek raka. Na žalost pa jabolka vsebujejo veliko pesticidov. Med vsem sadjem jih je največ prav v jabolkih, zato je pomembno, da jeste organsko pridelana jabolka.

5. Ječmen


Tudi ječmen je bogat z vlakninami, ima veliko mangana in molibdena, pa tudi ogljikovih hidratov, ki pa spadajo v skupino zdravih ogljikovih hidratov. Ječmen se pripravlja na enak način, kot riž, najboljši pa je, če ga prejšnji dan namočite v vodo ...

6. Oves


Oves prav tako spada v kategorijo zdravih zrn. Ima namreč veliko beljakovin, vlaknin in železa, če je le brez dodatkov in sladkorja. Ima nizek glikemični indeks, zato je primeren tudi za diabetike. Najboljši je kuhan v vodi ali mleku z nižjim deležem maščob. Sladkajte ga le z medom, javorjevim sirupom, stevio ali suhim sadjem. Najboljši je v kombinaciji s cimetom, bananami, vanilijo ali rozinami.

7. Buče


Buče so zelenjava z veliko ogljikovimi hidrati, veliko vitamini A, C in B6. Čeprav buče v 90 % sestavljajo ogljikovi hidrati, pa kljub vsemu spadajo med najbolj zdravo zelenjavo.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023