Rubrika: Dobro je vedeti
Sadje, ki si zasluži globok priklon
Prav nenavadno je, kako slabo poznamo maline. Če bi vedeli, kaj se skriva v njih ...
Maline niso samo sadje prijetnega okusa, zanimivega videza in plod neuglednega bodečega grma. Maline so enako čudežne, če ne še bolj, kot najbolj eksotične rastline. Če se navdušujemo nad super lastnostmi nam nepoznanih rastlin, imamo eno dobesedno pred nosom, na vsakem vrtu, celo kot plevel - spoznajte 7 dejstev, ki bodo zagotovo spremenile vaš pogled na maline:

1. Antioksidanti
Maline vsebujejo ogromno antioksidantov, ki delujejo protivnetno, preprečujejo širjenje nevarnih mikrobov, preprečujejo celične poškodbe. Najpomembnejši so antocijanin, ki daje malini značilno rdečo barvo, pa resveratrol, ki upočasnjuje staranje, pterostilben krepi možganske funkcije, elagitanin, ki ga najdemo izključno samo v malinah, pa dokazano zmanjšuje možnost nastanka raka. Res je, da bi morali za ozdravitev pojesti vsak dan 4 kilograme malin, vendar pa je že pest dovolj, da deluje preventivno. Pest malin vsebuje toliko elagitanina, da se rakave celice nikdar ne morejo razbohotiti.

2. Vitamini
Med zelo pomembnimi antioksidanti je tudi vitamin C. 100 gramov malin vsebuje 44 odstotkov priporočene dnevne količine vitamina C. Poleg tega najdemo v malinah še celoten kompleks vitaminov B, pa vitamine E in K3. Maline so prav tako dober izvor kalija, magnezija, mangana in bakra.

3. Čisti žila
Poleg tega, da so maline nizkokalorične (100 gramov vsebuje približno 52 kalorij), imajo maline tudi veliko vlaknin in so zato zdrava kombinacija za prebavo in srce. Vlakna so namreč nujno potrebna za pravilno delovanje črevesja, hkrati s tem pa delujejo tudi čistilno na ožilje.

4. Za vitkost
Poleg naštetega maline pomagajo tudi pri razgradnji sladkorja v krvi, pospešujejo procese izgorevanja maščob (obstaja celo dieta postenja, kjer je dovoljeno jesti samo maline), najpomembneje pa je, da maline preprečujejo nalaganje maščob v telesu. Nekateri nutricisti pravijo, da bi morali pred vsakim obrokom pojesti pest malin, da bi nas obvarovale pred viški kilogramov. To je pomembno zlasti za tiste, ki ste dosegle svojo začrtano težo in bi jo rade obdržale.

5. Zdrava koža in lasje
Za lepšo kožo in lase se priporoča tedenska kura z malinami, kjer vsaj en obrok na dan izpustite (najbolje bi bilo, da se odpoveste večerji), namesto tega pa lahko pojeste kolikor malin hočete. Maline so se že od nekdaj uporabljale v kozmetiki za hidratacijo kože. poznano je, da se iz semen čilske maline pridobiva posebno olje, ki je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki imajo podobno sestavo, kot maščobe na človeški koži.

6. Čaj proti prehladom
Tudi čaj iz posušenih listov malin ima celo vrsto izjemnih lastnosti. že od davna se je malinov čaj uporabljal za lajšanje menstrualnih tegob. Z njim so zdravili neplodnost, krepili zdravje maternice. Zelo učinkovito zdravi prehlade, vnetja grla, kašelj, črevesne težave, hemeroide, kožne bolezni ...

7. Znižuje temperaturo
Ali ste vedeli, da se malinov sok že stoletja uporablja za zniževanje povišane telesne temperature? To je dobro vedeti, ko vam bo naslednjič prevroče ...
Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023