Rubrika: Dobro je vedeti
Ali veste, katere so najpogostejše napake sredozemske prehrane?
Za sredozemsko prehrano ne velja samo, da je dobra za hujšanje, še bolj dobra in učinkovita je za zdravje. Seveda, če poznate nekaj drobnih skrivnosti.
Sredozemska prehrana zelo močno vpliva na zdravje in velja za eno najbolj zdravih kuhinj na planetu. Učinkovita je pri hujšanju, ščiti pred boleznimi srca in ožilja, preprečuje kapi, uničuje raka in kopico drugih tegob današnjega časa.

Kaj so najpogostejše napake, ki jih delamo pri sredozemski prehrani?

1. Ogljikovi hidrati
Vse koristne stvari lahko v trenutku izginejo iz sredozemskih sestavin, če jedi kombiniramo s procesirano hrano, s polizdelki, s sestavinami polnimi umetnih barvil, živalske maščobe, sladkorji. Bistvo sredozemske kuhinje je, da so sestavine čim manj termično obdelane, da so sveže in enostavne (za zdravo kosilo ni treba komplicirati in uporabljati desetine sestavin). Še posebej se izogibajte industrijskim testeninam (raje pripravite svoje). Če je le mogoče, poleg sredozemskih jedi ne jejte kruha. Še posebej pa se izogibajte sladkim in gaziranim pijačam. K sredozemski kuhinji spada kozarček rdečega vina, še boljša pa je običajna voda. Vendar ne pijte med obrokom, ker to redči encime v črevesju, kar zmanjša vpojnost hranljivih snovi.

2. Pravilo treh sestavin
Največja posebnost sredozemske kuhinje je njena enostavnost. Obrok naj ne bo nikdar sestavljen iz več kot treh sestavin. Najboljša kombinacija so blitva (zelena), riba (bela) in paradižnik (rdeča). Kuhajte zgolj toliko, kot morate, uporabljajte veliko dišav in začimb. Zapomnite si: manj je sestavin, lažje delo bo imela prebava, poleg tega pa se ne bo zgodilo, da bi določene sestavine zmanjšale moč drugim. Preveč komponent med obroki povzroči zmedo v želodcu.

3. živila sredozemske kuhinje
Pogosto si pod sredozemsko kuhinjo predstavljamo živila, ki tja ne sodijo. Recimo, krompir, pa tudi korenje. Sodijo pa kvalitetna olja, cela zrna, sveže in posušeno sadje (sredozemsko, seveda), ribe, mleko in mlečni izdelki, vrtnine, ki rastejo nad zemljo z izjemo česna in čebule, nikakor pa ne smemo pozabiti na začimbe in dišave (veliko bazilike, drobnjaka, lovorjevih listov, rožmarina, timijana, majarona, tudi pekočih feferonov).

4. Sladkor in maščobe
Sredozemska kuhinja skoraj ne pozna sladkorja. Statistika kaže, da tisti, ki uživajo izključno sredozemsko hrano na mesec pojedo toliko sladkorja, kot Američani v enem dnevu. Kar se maščob tiče, pa Američani pojedo 3-krat več maščob, od tega pa je samo 8 odstotkov dobrih, kvalitetnih maščob. Pri sredozemski prehrani se odstotek zdravih maščob lahko povzpne tudi čez 80 odstotkov. Če želite jesti mediteransko, potem pozabite na ocvrte ribe in ocvrt krompirček. Prav tako pozabite tudi na pražene oreščke (veliko boljši so surovi oziroma posušeni).

5. Pametno kuhanje
Pri sredozemski kuhinji je poseben tudi način kuhanja. Raziskave so na primer pokazale, da ima brokoli, ki ga skuhamo po sredozemsko 3-krat več hranljivih snovi, kot brokoli kuhan na običajen način. Dejstvo namreč je, da ima kuhan brokoli samo še 20 do 30 odstotkov zdravih sestavin, če ga kuhamo v vodi. Če ga kuhamo na pari je test snovi 30 do 50 odstotkov. Če pa ga kuhamo 1 minuto na močnem ognju, 5 minut pa na srednji toploti, kjer smo dodali kozarec ali dva vode, pa brokoliju ostane med 70 in 80 odstotkov zdravega potenciala. Sredozemske jedi niso nikdar razkuhane.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023