Rubrika: Dobro je vedeti
živila, ki jih je prepovedano jesti na prazen želodec
Zajtrk se šteje za najpomembnejši obrok in, čeprav skrbno izberete živila, nekatere ne bi smeli jesti na prazen želodec. So namreč lahko zelo nevarne!
Jesti "prepovedano" hrano na tešče, lahko povzroči gastritis, ali pa vsaj motnje prebavnega sistema. Nepravilna hrana lahko tudi povzroči več kisline v želodcu, kar vam bo pokvarilo cel dan, ali pa srbečico, visok pritisk, povišan sladkor, vedno več je tudi bolezni zaradi vitaminske preobremenitve (na žalost gre večinoma za produkte kemijske industrije, kamor na primer sodijo z vitamini obogatene šumeče tablete in druga prehranska dopolnila).

1. Citrusi
Če jemo pomaranče, mandarine, grenivke na tešče, se poveča količina kisline v želodcu, kar poslabša gastritis, lahko povzroči bolečine v želodcu, pa tudi alergijske reakcije. Pri otrocih lahko pride do atropijskega dermatitisa.

2. Jogurt
Največja korist pri jogurtu so zdravi probiotični organizmi, ki jih je dobro pojesti zjutraj, sicer pa vsaj dve uri pred spanjem. Ko koristne bakterije iz jogurta pridejo v stik s kislino v želodcu, se zgodi, da se presnova povsem ustavi, probiotiki pa se izgubijo že veliko prej.

3. Banane
Banane so bogate z veliko hranljivimi snovmi za naše telo med katerima izstopata magnezij in kalij, ki dobro vplivata na naše srče in ožilje. Problem, ki lahko nastopi, če jemo banane na tešče, pa je, da se s tem prekine ravnovesje teh elementov, kar povzroča motnje prebave, predvsem želodca, žolča in črevesja.

4. Sladkor
Za zajtrk ne bi smeli jesti in piti nič sladkega. Sladkor na tešče povzroči alarm za trebušno slinavko, da proizvede dovolj inzulina, ki pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. In še ena stvar se lahko zgodi zaradi sladkorja: poruši se kislinsko-bazično ravnovesje v telesu, kar je lahko vzrok za nastanek cele vrste očesnih bolezni.

5. Surova zelenjava
Da, celo surova zelenjava se lahko pojavi na seznamu škodljivih živil, ker draži želodec, povzroča gastritis. Zlasti je ta nevarnost velika, če na tešče jemo kumare, paradižnik, papriko ali zelje. Idealen čas za uživanje zelenjave so kosila in večerje.

6. Hruške
Hruške so bogate z mineralnimi snovmi, vitamini in vlakninami. Zaradi visoke vsebnosti sadnih kislin in surovih vlaknin so hruške najboljše, če jih jemo pol ure po obroku. To še posebej velja, če jeste mastno ali mesno hrano.

7. Česen
Sicer s česnom na tešče le redki začno dan, pa je treba kljub vsemu opozoriti, da kljub izjemnim lastnostim na zdravje, česen na tešče draži želodec, povzroča zaplete pri delovanju žolčnika, a še slab zadah boste imeli.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023