Rubrika: Zdravje, lepota
Ali veste, kako z jajčevci premagati tumorje
Znanstvene raziskave potrjujejo, da imajo jajčevci preventivni in kurativni učinek na človeško telo, če jih le znate pravilno pripraviti.
Jajčevci oziroma melancani so nedvomno zelo koristni in ena najbolj zdravilnih zelenjav. So nevtralnega okusa in zato pogosto prisotni predvsem v mediteranski kuhinji. Zanimivo je, da so jajčevce poznali v Indiji že pred 4000 leti, v Evropi pa so jih prvi začeli uporabljati Italijani v 13. stoletju. Sprva le kot dekoracijo, ker so bile prve sorte zelo grenke, šele po celi vrsti križanj, ko jim je uspelo grenkobo popolnoma izničiti, pa so nastale prve jedi.

Originalni indijski jajčevci spadajo v družino razhudnikov, kamor sodita tudi paradižnik in paprika, ki pa originalno izvirata iz severne in južne Amerike.

100 gramov jajčevcev ima samo 17 do 29 kalorij (odvisno od vrste) in 93 % vode. Delujejo rahlo odvajalno, pospešujejo izločanje seča, zavirajo vnetja, zaradi pektina pa nižajo holesterol. Celuloza je dobra za srce, fitokemijski saponin pa ščiti telo pred alergijami, zastrupitvami, rakom in tumorji. Poleg saponina so v jajčevcih še antocianin, nasuninom in flavonins, ki sodijo med antioksidante iz katerih bi utegnilo v prihodnosti nastati univerzalno zdravilo proti raku.

Za jajčevce je pomembno še nekaj. Sijoča vijolična lupina vsebuje veliko nasunina, ki v telesu zmanjšuje presežek železa. Preveč železa namreč lahko povzroči srčno kap, povečuje število prostih radikalov in povzroča raka. To je še posebej nevarno pri ženskah v menopavzi.

Ko pripravljate jajčevce, morate biti previdni. Ne smete jih peči s preveč olja, ker jajčevci v trenutku vsrkajo olje, ki pa ga po 5 do 10 minutah pečenja ponovno spustijo. Če jajčevce potem dobro odcedite vas ni treba biti strah, da bi pojedli kalorijsko bombo.

In kakšni so najboljši jajčevci to sezono?

Jajčevce narežite na pol centimetra debele kolobarje. Čezenj polijte žličko olivnega olja, posolite in popoprajte po okusu (nekateri dodajo še origano). Čez jajčevec dajte kečap oziroma paradižnikov pire. povsem na koncu pa potresite še z naribanim parmezanom ali mocarelo ali sirom po okusu. Nekateri dodajo še mlete orehe.

Vse skupaj dajte v pečico ogreto na 200 stopinj Celzija. Po 6 do 8 minutah oziroma, ko vrhnja plast porjavi, jajčevce obrnite in jih pecite še 3 do 5 minut.

Pa dober tek.
Bis
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023