Rubrika: Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Jod je v našem telesu odgovoren za številne procese, zlasti za delovanje ščitnice, zato nam ga ne sme nikdar primanjkovati.
Kronično pomanjkanje mineralov je poleti zelo pogosto. Bistveno bolj, kot pozimi! To povzroči glavobole, utrujenost in številne druge probleme. Ne smemo namreč pozabiti, da s povečanim potenjem hitreje izgubljamo vodo, pa tudi minerale in vitamine. Zato je poleti toliko bolj potrebna raznolika hrana z veliko sadja in zelenjave. Pa tudi na zadostno količino vode ne smemo pozabiti.

Poleti je med minerali najpomembnejši jod, ker ga z vedno bolj osiromašeno hrano ne dobimo dovolj. Zato pa so obolenja ščitnice v drastičnem porastu. Poleg vpliva na delovanja žleze ščitnice, jod deluje tudi na možgane, dojke, kožo, želodec ... Jod je namreč bistvenega pomena za sintezo ščitničnih hormonov, je nujno potreben na normalno presnovo in za pravilno delovanje živčevja. Če telesu primanjkuje joda, prihaja do mišičnih krčev, suhe kože, izpadanja las, slabih nohtov, slabe koncentracije in spomina, pomanjkanja energije, razdražljivosti, poveča se utrujenost in depresije, prihaja tudi do dehidracije in motenj v čustvovanju.

Vsega je kriva dehidracija!

Pomanjkanje tekočine v poletnih mesecih povzroči tudi pomanjkanje mineralov. Res je, da veliko joda najdemo v morskih sadežih in algah (priporočamo kapsule iz morskih alg Sanct Bernhard - naravni jod iz alg), najdemo ga tudi v kokošjem mesu, jajcih, mlečnih proizvodih, jagodah, borovnicah, čebuli, špinači, blitvi, redkvicah ... A to pogosto ni dovolj.

Leta 2006 so namreč v okviru Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) začeli z obsežno večletno raziskavo o vsebnosti joda. Skoraj tri leta so sistematično merili nivo joda in ugotovili nedvoumno povezavo med jodom ter inteligenco, motoriko in empatijo. Sodelujoči pri katerih je bilo v mladosti zaznati pomanjkanje joda, so že v srednjih letih imeli pogosteje težave s ščitnico, imeli so bistveno slabši spomin, težje so se učili, pa tudi več težav so imeli pri motoričnih opravilih. Ta problem se je izkazal predvsem pri mladih, ki se jim ne piše nič dobrega. A pomanjkanje joda danes je še posebej problematično pri starejših ...

Rešitev je seveda v hrani, a kaj, ko pa dokazano jemo siromašnejšo hrano, kot nekoč. Prav zato so rešitev tudi prehranska dopolnila, kjer pa morate paziti, da kupite res naravne kapsule s kotroliranim poreklom (tukaj je primer preverjenih in kvalitetnih kapsul naravnega joda iz morskih alg).

In še eno ugotovitev EFSA ne smemo pozabiti: hrana v Sloveniji vsebuje zelo malo naravno prisotnega joda, saj ga rastline ne morejo črpati iz tal. Očitno so naša tla zelo osiromašena.

To pa vemo, kaj pomeni ...

Za konec pa še opozorilo: z jodom nikar ne pretiravajte, ker se dobre lastnosti lahko hitro pretvorijo v slabe.
bis


Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023