Rubrika: Dobro je vedeti
Beljakovinska dieta za hitro hujšanje
Čez nekaj tednov se boste počutili, kot prerojeni - to obljubo vam dajejo avtorji trenutno največje knjižne uspešnice. Pa je to res?
Beljakovinska dieta je trenutno največji svetovni hit, krivd pa lahko v veliki meri pripišemo zakoncema Michaelu R. Eadesu in Mary Dan Eades, ki sta v svoji knjigi razkrila kar nekaj pomembnih prehranskih skrivnosti in jih podkrepila z znanstveno razlago in rezultati raziskav. Zato ne preseneča, da je knjiga že več tednov na vrhu lestvice najbolj prodajanih knjig v ZDA po mnenju New York Timesa.

In zakaj je beljakovinska dieta tako zelo različna od vseh dosedanjih?

Ključno je, da jeste izredno malo ogljikovih hidratov, kar je tudi lastnost LCHF (več o LCHF najdete na LCHF za začetnike). S tem se v telesu močno zniža raven inzulina, telo pa proizvede več glukagona, ki izredno dobro razgrajuje maščobe. Avtorja pravite, če boste dovolj dolgo vztrajali na tej dieti, se bodo odvečne maščobe začele topiti kar same od sebe. Pomembno je, da je telo prepojeno z glukagonom.

Pri beljakovinski dieti lahko jeste ribe, perutnino, rdeče meso, sire z nizko vsebnostjo maščob (feta, mozzarella ...), lahko jeste jajca, tofu,, listnato zelenjavo, paradižnik, papriko, brokoli, jajčevce, bučke, stročji fižol, zeleno, kumare, gobe ... Dieta predvideva, da na dan pojeste 25 gramov vlaknin (za lažjo predstavo: skodelica polnozrnatih testenin vsebuje 6 gramov vlaknin).

Med dovoljenimi živili pa so tudi nekatere maščobe: olivno olje, avokado, maslo.

Med dieto je dovoljeno na dan popiti tudi kozarec vina ali svetlega piva, vendar morate kalorije obvezno prišteti k dnevni kvoti, ki je ne smete preseči.

Ob tem pa avtorja še posebej izpostavljata pomembnost kalija, ki ga moramo na dan zaužiti vsaj 90 miligramov.

Kako zahtevna je beljakovinska dieta?

Dieta spada med srednje zahtevne, ključno pa je, da uživate veliko beljakovin in nič ogljikovih hidratov. Glavne značilnosti so:
  • Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov običajno pomenijo, da boste morali narediti korenite spremembe pri vsakodnevnih obrokih. Splača se.
  • Ko se boste malo razgledali naokoli, predvsem pa po jedilnikih restavracij, boste našli veliko jedi, ki ustrezajo prav tej dieti (seveda črtajte prilogo, ki je običajno prepolna ogljikovih hidratov).
  • Avtorja diete vseskozi omenjata zdravo mero treninga (običajno okrog 5000 korakov), kar pospešuje izgorevanje podkožnih maščob.
  • Če ste vegetarijanec ali vegan, potem boste morali jesti več tofuja in rastlinskih beljakovin.
Beljakovinski način prehranjevanja ustreza ljudem s sladkorno boleznijo, s povišanim krvnim tlakom, ljudem z boleznimi srca in povišanim holesterolom. Na žalost pa ima ta dieta tudi svojo temno plat. Preveč beljakovin namreč dvigne raven sečne kisline, kar lahko povzroči zadrževanje protina v sklepih, pa tudi pri ljudeh s težavami z ledvicami lahko pride do zapletov. To je dieta za zdrave.

Kaj pa rezultati?

Vsaka dieta, ki iz jedilnikov črta eno veliko skupino živil, je problematična in težko izvedljiva. A poleg trdnejšega in boljšega zdravja lahko s to dieto v dveh mesecih pridete skoraj do idealne teže, tudi počutje se vam bo izboljšalo, predvsem pa je to najboljša dolgoročna naložba v lastno zdravje. Ne smemo namreč pozabiti, da so procesirani umetni ogljikovi hidrati zelo škodljivi, še bolj nevarni pa so dodatki, ki jih najdemo v pripravljenih industrijskih jedeh.

Več o najrazličnejših dietah najdete tudi na TEJ povezavi.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023