Rubrika: Dobro je vedeti
3 osnovne razlike med organsko in gensko spremenjeno hrano, ki jih mora poznati vsak potrošnik
Se vam zdi, da vaše telo nenavadno reagira na določeno vrsto hrane. Več je gensko spremenjene hrane, več težav boste imeli. Zato si zapomnite ta pravila.
Znanstveniki še niso dokazali, da je gensko spremenjena hrana škodljiva. Res je! In verjetno bo tako še ostalo leta, morda desetletja. So pa že davno nazaj dokazali nekaj druga: gensko spremenjena hrana lahko povzroči alergije, hude alergije, ki se lahko končajo celo s smrtjo in zadušitvijo. Če se na primer alergični na kikiriki, v nekem živilu pa so uporabljeni geni kikirikija, potem ste na zelo tankem ledu tudi, če jeste samo gensko spremenjen paradižnik.

Zavedati se moramo, da raziskovalci z dodajanjem genov drugih vrst (rastlin, živali, mikroorganizmov) iščejo vrsto, ki bi bila odporna na bolezni, škodljivce, ki bi čim hitreje rasla in imela čim večji donos. že danes poznamo neka super vrst, ki so praktično neuničljive. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je trenutno po svetu 78 % gensko spremenjene soje, 64 % bombaža (!!!), 24 % oljčne repice ... Kmalu ne bo več resnično naravnih proizvodov.

Prav zato, da ne bi prihajali v neprijetne situacije, si dobro zapomnite te tri nasvete:

1. Ne samo zelenjava
Če mislite, da je samo zelenjava podvržena nevarnostim gensko spremenjene hrane, se motite. Pri živalih je namreč pomembno tudi s čim se živali prehranjujejo. Poleg tega je znano, da mnogi proizvajalci dodajajo v mesne izdelke snovi sumljive sestave. Klobase, hrenovke in drugo je idealno vadbišče za mesarje z gensko spremenjenim mesom.

Pa ne samo to! Gensko spremenjene snovi najdemo tudi v mleku in mlečnih izdelkih, veliko jih je v gotovih jedeh, hitri prehrani, najrazličnejših omakah, pijačah, sirupih, moki, tudi v prehranskih dodatkih.

2. Videz izdelka, pozorni bodite na žuželke
Gensko spremenjena hrana je vedno odličnega videza, vsi plodovi so iste velikosti, barve in oblike ... Poleg tega je rok uporabe bistveno daljši, kot pri organskih pridelkih.

In še na eno malenkost bodite pozorni: žuželke praktično nikdar je obletavajo gensko spremenjenih pridelkov. Zato, tam, kjer ni muh, os in čebel, tudi vi ne izbirajte svojih prehranskih zalog.

3. Oznake na etiketah
Ali ste vedeli, da pri izdelkih, ki imajo napis "brez GSO" (pridelani brez gensko spremenjenih organizmov), to še ne pomeni, da jih dejansko nimajo. Zakonodaja namreč pravi, da ima lahko to oznako vsak produkt, ki ima manj kot 0,9 % GSO. To pa kljub vsemu ni dobro.

Povsem varna je samo hrana, ki je označena z oznako "100% organsko", še boljše pa "pridelano brez gensko spremenjenih organizmov" (made without genetically modifies indgredients).
Bis
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023