Rubrika: Dobro je vedeti
Glukomananu pravijo tudi črevesna metla. Zakaj?
Glukomanan se uporablja kot zgoščevalec ali želirno sredstvo, njegovo največjo moč pa boste spoznali, ko boste stopili na tehtnico.
Glukomanan je rastlinska vodotopna vlaknina, ki jo pridobivajo iz gomolja azijske rastline Wina Konjak (Amorphophallus konjac), zmore pa vsrkati 50-krat toliko vode, kot je njena lastna teža. V želodcu in črevesju dajejo nabrekle vlaknine prijeten in dolgotrajen občutek sitosti, zaradi tega pa zaužijemo manj kalorij.

Na japonskem prodajajo celo moko iz glukomanana, ki se uporablja pri pripravi pudingov, krem, omak, pic, sladoleda, kruha ... Ta moka je pogost dodatek v vsaki japonski kuhinji, saj deluje podobno kot škrob, le da ne vsebuje škroba, nima sladkorja in je brez kalorij.

Glavna prednost napitka v prahu je, da se aktivira šele v želodcu oziroma črevesju, kjer veže nase strupe in toksine, poleg tega pa upočasnjuje absorpcijo ogljikovih hidratov, maščob in holesterola. Vse to so ključni dejavniki zaradi katerih se redimo, najboljše pri tem pa je, da smo zaradi glukomanana manj napihnjeni in imamo manj težav z odvečnimi plini.

Priporočen odmerek je, da 3-krat dnevno in pol ure pred obrokom v kozarcu hladne vode (priporočamo kozarec s 3 ali 4 dcl) dobro zmešamo vrečko glukomanana. Ker napitek poveča svojo prostornino tudi do 50-krat, bomo imeli še dolgo občutek sitosti in polnosti želodca. Zaradi tega bomo manj pojedli, zaužili manj kalorij ... Raziskave so potrdile, da se zmanjša odziv glukoze in inzulina skoraj za polovico, v povprečju zaužijemo 30 % manj kalorij, več kliničnih študij pa je potrdilo, da lahko z rednim jemanjem glukomanana shujšamo 2,5 kilograma v 8 tednih ob tem pa naše prehranske navade ostanejo nespremenjene.

Če se med jemanjem držite diete in ste bolj aktivni, kot običajno, lahko pričakujete krepko manj kilogramov. Leta 2008 je Evropska agencija za varnost hrane na podlagi raziskave objavljene v American Journal of Clinic Nutrition potrdila učinkovitost glukomanana. To pomeni, da je lahko samo na škatli glukomanana objavljen povečan trebušček z metrom, ki obljublja zdravo hujšanje. Zdravo zato, ker gre za čiste rastlinske vlaknine.
Bis
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023