Rubrika: Dobro je vedeti
Bučni proteini - zdrave beljakovine
Bučni proteini so idealen prehranski dodatek prijetnega vonja in okusa, enostaven za uporabo in vsestransko koristen za zdravje.
Bučni proteini so idealen vir zdravih rastlinskih beljakovin s pestro hranilno vrednostjo in prav zaradi tega je njihova uporaba tako priporočljiva. Da bi organizmu zagotovili dovolj kvalitetnih mineralov in vitaminov, je dovolj, če 2 žlici bučnih proteinov v prahu zmešate v smutije, jogurt, mleko, celo z bistro zelenjavno juho ...

Glavne sestavine bučnih proteinov so seveda maščobe, med drugim pa so bogati tudi z magnezijem in cinkom, ki sta v tej kombinaciji še posebej učinkovita. Tudi zaradi tega so bučni proteini primerni za starejše in športnike. So pa bučna semena povezana z več zdravstvenimi koristmi, ki izboljšujejo zdravje srca, prostate in ščitijo pred nekaterimi vrstami raka. Bučna semena so prav tako bogata z antioksidanti in železom, ne smemo pa pozabiti, da zvrhana žlica proteinov vsebuje 50 kalorij.

Prav antioksidanti so zaslužni, da bučni proteini zmanjšujejo vnetja in ščitijo celice pred škodljivimi prostimi radikali. Poskusi na podganah so pokazali, da lahko z rednim uživanjem bučnih proteinov v celoti zmanjšamo artritis (vir).

Izjemne rezultate dosegajo bučna semena tudi pri prepričevnju raka na želodcu, prsih, pljučih in črevesju, zmanjšano je tudi tveganje za nastanek raka dojk pri ženskah v menopavzi (vir).

Nutricistične analize kažejo, da so bučna semena eden najboljših virov naravnega magnezija (mimogrede: ali ste vedeli, da v EU 79 % starostnikov po 60. letu trpi zaradi pomanjkanja magnezija). Magnezij je v telesu prisoten pri več kot 600 kemičnih reakcij. S pomanjkanjem magnezija je povezan povišan pritisk, povečajo se tveganja za srčne bolezni, več težav je pri ohranjanju trdnosti kosti, pomemben pa je tudi pri regulaciji krvnega sladkorja (tveganje za nastanek sladkorne se z rednim uživanjem bučnih semen zmanjša za 33 % - vir).

Zelo pomembno nalogo pri bučnih semenih ima tudi cink, ki pomaga pri pretvorbi triptofana v serotonin, ta pa se kasneje spremeni v melatonin, hormon, ki uravnava cikel spanja. Kakovostnejši spanec tudi pomeni, da se telo bolje regenerira, kar pripomore k trdnejšem imunskem sistemu, pa tudi splošno počutje je boljše.

Ker pa bučna semena, tako kot vsi oreščki, vsebujejo fitično kislino, ki zmanjšuje biološko uporabno vrednost nekaterih hranljivih snovi, morate biti pazljivi, da vsaj 2 uri prej ne jeste živil z veliko fitične kisline (mandlji, fižol, brazilski oreščki, lešniki, leča, koruza, kikiriki, grah, riž, sezam, soja, tofu, orehi, pšenica - da, tudi kruha ne).

Po drugi strani pa: fitična kislina nas varuje pred ledvičnimi kamni ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka debelega črevesa.

Ne boste zgrešili, če zvečer po večerji za kvalitetnejši spanec popijete kozarec toplega mleka (lahko tudi vroče vode) vanj pa zmešajte žlico bučnih proteinov, zjutraj pa žlico proteinov zmešajte s sadjem, jogurtom ali zelenjavo ... To pa vam bo dalo energije in izboljšalo počutje.

Čeprav si lahko bučna semena doma sami zmeljete in pripravite svoj proteinski prašek, pa vam vseeno priporočamo uporabo očiščenega praška iz semen buč iz nadzorovane ekološke pridelave.
Bis
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023