Rubrika: Dobro je vedeti
živila, ki imajo manj kot 10 kalorij
Četudi ne štejete energijske vrednosti vsega, kar pojeste, veste, da je to zelo pomembno. Od tega je odvisno, ali hujšate, ali se redite. Ni pa to vse ...
Ko vam nekdo ponudi obrok, ki ima manj kot 10 kalorij, zagotovo najprej pomislite, da je to prazna hrana, ki vas ne more nasititi, kaj šele, da bi vam koristila. Pa ni res!

Predstavljamo vam živila, ki imajo resnično nizko energijsko vrednost, imajo pa ogromno hranilnih in esencialnih elementov, ki jih vaše telo nujno potrebuje. To so namreč elementi, ki jih organizem sam ne more pridelati, zato mu moramo pomagati. In, videli boste, v teh obrokih jih je res ogromno ...

1. Špinača
Skodelica surove špinače ima samo 7 kalorij. Zelo pomembno je, da jo jeste surovo pripravljeno kot solato (samo olje, kis, malo soli in popra). Vsebuje karotenoide, vključno z beta karotenom in luteinom, ki ščitita pred starostnimi boleznimi, pred degeneracijo rumene pege, poleg tega pa ima špinača veliko antioksidantov, ki zmanjšujejo oksidativni stres. Da bi pri ljudeh vzbudili zanimanje za špinačo, so si pred več kot pol stoletja izmislili Popaja ...

2. Gobe
Največji delež v gobah je sicer voda, vendar pa imajo bele gobe (šampinjoni) veliko bakra, niacina in vitamina B, kar krepi kosti, imunski sistem in telesu daje energijo. Poleg tega so gobe zanimive, ker imajo strukturo mesa, najboljše pa so na hitro prepražene s peteršiljem in olivnim oljem, zelo okusne pa so tudi kot dodatek k solatam. Skodelica gob ima samo 9 kalorij.

3. Ohrovt
Ohrovt je odličen v solati, lahko pa ga tudi prepražite. Skodelica ima samo 6 kalorij, vsebuje pa veliko vitaminov K in C, kalcija, največ pa ima zdravih rastlinskih vlaknin, vse skupaj pa krepi zdravje srca, kosti in kože. Prav zato mu pravijo tudi trikratni zmagovalec!

4. Rukola
5 kalorij za skodelico rukole in ogromno vitamina K, kalcija, folatov, vlaknin, antioksidantov ... Podpira imunski sistem in krepi živčne funkcije. Rukola je izredno svežega okusa, surova se odlično poda v kombinaciji s sadjem (jagode, granatno jabolko). Spada med najbolj zdrave zeleno-listnata sredozemska živila (že samo to dejstvo dovolj pove o njeni moči).

5. Česen
Strok česna ima 4 kalorije in ima izjemne protivnetne lastnosti, vsebuje veliko kalija in antioksidantov, znižuje pritisk in nas varuje pred gripo in prehladi. Česen je tako zdrav, da bi ga morali vsak dan redno uživati.

6. Zelena
Verjetno ste že slišali za negativne kalorije? To je energija, ki jo porabi naše telo, da predela zaužito živilo. Ko prebava porabi več energije, kot je dobi, govorimo o negativnih kalorijah in zelena je svetovni prvak v tej kategoriji. Več je pojeste, bolj hujšate. Poleg tega vsebuje veliko vode in poteši tudi potrebo organizma po hidraciji, vsebuje pa spojine, ki zmanjšujejo notranja vnetja.

7. Zelena solata
Skodelica zelene solate ima 8 kalorij, ogromno vitaminov K in A, pomaga pri zdravju srca, pomaga pri premagovanju stresa ... Čeprav se komu zdi, da je to vendarle samo zelena solata, pa je za marsikoga to najljubša zelena jed. Ne povsem brez razloga!

8. Bistra juha
Vse bistre juhe vsebujejo veliko kalcija, magnezija in fosforja in odlično vplivajo na zdravje kosi in kože. Sicer je odvisno od stvari, ki jih dodate k juhi, a dokler je to zelenjava, se hranilna vrednost povečuje, če pa juhi dodate rezance, ali kakšne druge testenine, boste pokvarili njeno popolno podobo. Hm ...

9. Blitva
Blitva sicer sodi med manj poznane in razširjene zelene listnate jedi, morda tudi zaradi manj izrazitega okusa, a vsebuje neverjetno veliko antioksidantov, magnezija, bakra, vitamina K, C in E, krepi srce, kosti, kožo, imunski sistem ... Blitva sodi med najbolj zdravo sredozemsko zelenjavo, skodelica pa ima samo 7 kalorij in neverjeten vpliv na zdravje.

10. Kumare
Nič ni tako osvežujočega, kot grižljaj hrustljave in sočne kumare. Skodelica naribanih kumar ima 8 kalorij, nekaj kalija, veliko vlaknin in vitamina K. Kumare imajo pomembno vlogo pri strjevanju krvi, krepijo zdravje srca, skrbijo za dobro hidratacijo, krepijo imunski sistem ... Surove kumare veljajo za enega najbolj zdravih prigrizkov primernih tudi kot glavna jed.
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023