Rubrika: Dobro je vedeti
Hipertenzija ne mara sonca
Znanstveniki ugotavljajo, da sta visok pritisk in izpostavljenost soncu bolj povezana bolj, kot se zdi. Vendar ne na tak način, kot se zdi ...
Zdravniki so z anketo med bolniki s povišanim pritiskom (hipertenzijo) prišli do nenavadnih zaključkov, katerih skupna lastnost je: hipertenzija ne mara sonca. Sonce namreč zavira dihanje, dihanje pa je ključnega pomena za pretok kisika. Celice delujejo bolje le, če je dovolj kisika v organizmu.

Prvi problemi znižanega kisika v organizmu se pojavijo na srcu. Druga prepoznavna lastnost, da v telesu primanjkuje kisika, je zadihanost. Tretja pa pregrevanje. Premalo kisika povzroča pretirano potenje. Nič od tega ni zdravo in je zelo nevarno. Celo usodno.

Res je, da je že 20 minut sprehoda na dan dovolj za aktiviranje organizma, vendar stvari niso tako preproste. Za stare več kot 50 let je najbolj kritičen čas za sprehode med 11. in 17. uro. To je namreč čas, kot se količina kisika, ki ga naše telo absorbira v pljuča, tudi za 50 % nižje, kot izven tega časovnega intervala. Za starejše so torej večerni sprehodi bolj blagodejni, kot dnevni. Sprehodi čez dan so za bolnike s hipertenzijo lahko celo škodljivi.

Izpostavljenost neposredni sončni svetlobi močno dvigne pritisk. Celo čez meje vzdržnega. To je zelo nevarno. Zato morajo vsi, ki imajo težave s pritiskom, nositi kape, klobuk, ali dežnik in biti ves čas v senci. Raziskave kažejo, da nevarnost nastopi že po treh minutah na soncu!

Če je dan sončen in temperatura višja kot 20 stopinj Celzija, bi morali kljub skrivanju pred soncem popiti tudi do 3 litre tekočine na dan (to je skoraj 100 % več, kot običajno). Ob sončnem vremenu se namreč pojavijo različna sevanja, ki obremenjujejo organizem, to pa potrebuje bistveno več vode, kot sicer. Šteje samo voda in ne razne sladke pijače (pomembna je hidratacija celotnega telesa, sladke pijače pa imajo običajno nasproten učinek).

Na koncu pa še preprost nasvet ... Ob sončnih dneh bi morali jesti več zelenjave, zelišč in sadja. Poleg tega je mlačno bolje od mrzlega. Samo s tem lahko omilimo slabost.
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023