Rubrika: Dobro je vedeti
Za koga je post nevaren?
Obstajajo ljudje za katere je bolje, da se ne postijo. To velja tako za tiste, ki vztrajajo na celodnevnih postih, kot tudi za tiste, ki se postijo nekaj ur na dan!
Poznamo več vrst postenja. Običajno so takšni, ki trajajo cel dan, in takšni, ki trajajo nekaj ur (običajno 16 ali 12 ur na dan). Pri obeh vrstah se lahko pojavijo težave, če imate eno od teh težav:

1. Težave s spanjem
Dober spanec je pomemben, ker to pomeni, da se telo spočije in regenerira. Samo zdravi ljudje spijo trdno, dobro in predvsem v enem kosu!

Če greste lačni spat, bodo vaši možgani celo noč nemirni in vas bo motila vsaka stvar. Poleg tega se boste zgodaj zbujali, čeprav bi telo potrebovalo še malo počitka. Nenavadno je tudi to, da nivo sladkorja pogosto pade, zato se ponovi zbujate in občutite tesnobo. Motnje spanja niso dobre za regeneracijo.

Poleg tega je treba upoštevati še en podatek in to je premalo spanja. Tudi to ni dobro in nikar zvečer ne vztrajajte pred televizorjem, ker s tem škodite samo sebi. Nič ni tako pomembno, da bi morali prebedeti celo noč!

2. Motnje hranjenja
Če imate katerokoli obliko motenj hranjenja, ali pa se vam samo zdi, da jo imate, morate biti skrajno previdni. Nepravilno prehranjevanje ali nenavadno prehransko vedenje, lahko s postom povzroči več škode, kot koristi.

Namreč, pri anoreksični ali bulimični nervozi, pri pogostem prenajedanju in nekaterih vrstah alergije, se lahko vaše zdravje močno poslabša, lahko tudi trajno. Raje post preskočite in si izberite kak drug dan. Zelo pomembno je, da prisluhnete svojemu telesu in veste, kaj omogoča (tako fizično kot čustveno). Ne vztrajajte na postu samo zato, ker imate tak označeno na koledarju.

3. Za vami je intenzivni trening ali podobna aktivnost za izgradnjo mišične mase
Bistvo intenzivnega treninga je izgradnja mišične mase, zato je toliko bolj pomembno, da ima telo zdrave beljakovine s katerimi bo lahko nadomestil odmrle celice. Če "gradbenega" materiala ni, bo uporabil stare celice, ali pa celo celice z napako. V takih primerih bo postenje samo pospešilo rast tumorjev, metastaz in drugih škodljivih centrov.

Nutricisti predlagajo, da se vsaj 4 ure po intenzivnem treningu ne postite, še bolje pa je, da naredite vsaj dan premora. že res, da se viški beljakovin, ki jih pojemo čez dan, shranijo v obliki maščob in so hrana za organizem, vendar bodite prepričani, da namerno ne stradate telesa.

Če želite vztrajati na postu, ta naj ne bo daljši od 8 ur.

4. Težave s prebavo
Ste dan pred postom imeli drisko, krče v trebuh, morda celo lažjo zastrupitev? Verjemite, da je že to močno utrudilo organizem, ko se je moral boriti z vsiljivcem, zato vsiljen post ne bo dosegel pravega učinka.

Poleg tega, mnogi težave opazijo po postu (prebavne motnje, namenjanje) ... To je močan znak, da post ni prava rešitev za vas. Prehod iz obdobja postenja na normalno prehrano, mora miniti brez stresa in brez težav. Post ne sme biti problem za občutljivo črevesje.

Če se vam to dogaja, raje povečajte število obrokov in jih ustrezno zmanjšajte. S tem boste več dosegli na bolj zdrav način.

5. Opravljate umsko intenzivno delo, ki zahteva veliko koncentracije
Problem umskega dela je, da ni mogoče polno aktivirati možganov, ko bi to hoteli, še težje pa jih je ustaviti. In ker so možgani največji porabnik energije, popolnega nadzora nad tem ne morete imeti. Umsko delo je v takih primerih prav zato izredno pomembno: če se počutite vrez energije in utrujeno, pozabite na post in raje kaj malega pojejte. Ne pozabit, da si možgani vzamejo energijo, ko jo potrebujejo, četudi na škodo organizma!

6. Imate sladkorno bolezen
Ljudje s sladkorno boleznijo imajo že tako in tako težave s skoki in padci sladkorja v krvi. V času posta pa je, kot bi namenoma izzivali svoj imunski sistem in preverjali, kako odziven je. Pri tem je najbolj obremenjena trebušna slinavka. Zato bolniki s težavami s sladkorjem v krvi se ne smejo nikdar postiti. Zanje je pravi odgovor le več manjših obrokov.

7. Ste noseče ali dojite
Post v teh obdobjih močno vpliva na otrokov razvoj. Prav tako to velja tudi, če želite zanositi. Motnje v presnovi lahko bistveno zmanjšajo plodnost. Poleg tega čas v času nosečnosti telo potrebuje več energije in nikar se tega ne branite.

8. Zdravila
Obstajajo zdravila, ki jih moramo jemati skupaj s hrano. Če vzamete samo zdravilo, se lahko pojavi omotica in slabost. To velja tudi za prehranska dopolnila, zlasti je to pogost pojav pri jemanju železa. V takem primeru lahko pride do hude slabokrvnosti.

9. Imate šibek imunski sistem ali celo diagnozo raka
Tisti, ki imate kakšno hudo bolezen, se nikar ne ukvarjajte s postenjem. Zdrav imunski sistem je pomembnejši, kot vitek izgled. pojejte toliko kalorij, kot jih morate. Raje si količine razdelite na več obrokov (nutricisti predlagajo vsaj 5 obrokov na dan).

10. Ne jejte, če niste lačni
Najpomembnejša stvar pri vsakem postu pa ni post, pač pa čas, ko lahko jeste. Nikdar ne smete jesti na silo! Če niste lačni, ne jejte in ne vztrajajte na predpisanih urah, če ne sledijo ritmu vašega organizma. Res je, da vsak post zahteva veliko volje in vztrajnosti, vendar na to pomislite, ko lahko jeste. Morda je cel dan postenja preveč? Mnogi iz 16-urnega posta preklopijo na 12-urnega? Mnogi so zadovoljni že, če 8 ur ne jedo (to so večinoma tisti, ki jih ponoči prime neobvladljiva lakota).

Kakorkoli ... Post vedno prilagodite svojemu organizmu, zapovedi, ki ste jih kje prebrali, pa so samo napotki, ki se jih ne rabite povsem držati.

Vaše zdravje je pomembnejše, kot izgled.
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023