Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj se zgodi z vami, če vsak dan jeste avokado?
Naj vas nikar ne skrbi! Avokado, čeprav poln maščob, kar je za sadje neobičajno, je prav zato med najbolj zdravilnimi živili, kar jih poznamo. Vendar ...
Avokado štejemo v skupino sadja, njegov vpliv na duševno in fizično zdravje pa še ni povsem odkrit. Vedno znova se najde kakšna stvar, ki preseneti tako zdravnike, kot nutriciste. Tak primer so jajce Bededict (trdo-kuhana jajca in avokado zmešana v namaz), ki veljajo za izredno zdrava.

Vendar to še ni vse ...

1. Izboljša holesterol
Ljudje, ki morajo jesti avokado, se pogosto pritožujejo nad visoko vsebnostjo maščob, vendar so to zdrave maščobe, ki jih redko najdemo kje drugje. V polovici avokada je v povprečju 10 gramov mononasičenih maščob, ki v telesu pomembno povečajo dober holesterol HDL in bistveno zmanjšajo slabega LDL. Takega učinka ne pusti nobeno drugo živilo, kar jih poznamo!

2. Krepi imunski sistem
Avokado vsak dan ščiti pred okužbami, bakterijami in virusi. Ima visoko vsebnost vitaminov B, E in C. Vsebuje naravne snovi in antioksidante, ki preprečujejo razvoj rakavih celic in sive mrene. Močnejšega borca proti metastazam težko najdemo.

3. Odpravlja nespečnost
Če imate težave s spanjem, težko zaspite in se ponoči pogosto zbujate, v polovici avokada najdete 20 miligramov magnezija, ki ne samo, da zagotavlja miren in trden spanec, pač pa deluje proti stresu in depresiji.

4. Očisti debelo črevo
V polovici avokada je 10 gramov najbolj zdravih rastlinskih vlaknin. Če imate prebavne motnje, jih lahko pozdravite z avokadom, poleg tega pa naše telo prebavlja vlaknine vsaj 3 ure počasneje, kar pomeni, da boste vsaj 3 ure dlje siti.

5. Sijoči lasje in koža
Avokado se vse bolj uporablja v kozmetiki, saj so prav rastlinske maščobe izredno zdrave in pravi balzam za kožo. Ker pa so v maščobah tudi vitamini, se zdi, da ni boljše hrane za kožo.

6.Izboljšuje zdravje srca
Vsakodnevno uživanje avokada zaradi visoke stopnje kalija in nizke natrija zmanjša možnosti za razvoj srčnih bolezni. Oboje je ključno pri uravnavanju krvnega pritiska, preprečuje možganske kapi in srčne napade.

7. Pomemben je za zdravo nosečnost
Zdrave maščobe in antioksidanti v avokadu pomembno vplivajo na proizvodnjo materinega mleka, so izjemnega pomena za materino zdravje, poleg tega pa še povečujejo plodnost pri ženskah.

8. Upočasni procese staranja
Antioksidanti so ključnega pomena pri upočasnitvi procesov staranja. Najpomembnejši antioksidant v avokadu je ksantofil, ki preprečuje poškodbe DNK, upočasnjuje razvoj Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni in ugodno vpliva na splošno počutje.

9. Preprečuje depresije
Avokado močno izboljšuje ne samo fizično, pač pa tudi duševno zdravje. Izboljšuje delovanje možganov, deluje protivnetno, visoki deleži folatov pa so odlični borci proti depresiji. Avokado je zelo zaželen tudi v trenutkih stresa!

10. Povečana absorpcija hranil
Telo vseh hranilnih snovi, ki jih pojemo, ne more vsrkati zaradi najrazličnejših vzrokov. Raziskave kažejo, da so prav sadne maščobe tiste, ki absorpcijo nekaterih elementov povečajo tudi za 8-krat!

Za konec: kako zdravo je vsak dan jesti avokado?

Zelo. Če si ga la lahko privoščite, dajte!
vkj


Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023