Rubrika: Dobro je vedeti
Kako veste, da jeste premalo ogljikovih hidratov?
Ogljikovi hidrati preživljajo težka leta. Danes vemo, da obstajajo dobri in slabi ogljikovi hidrati in, da brez njih ne moremo živeti ...
Razne keto in LCHF diete temeljijo na manjšem, ali celo ničnem, vnosu ogljikovih hidratov, kar je lahko zelo nevarno. Namreč, resnica je, da pojemo preveč preprostih ogljikovih hidratov in premalo dobrih, kompleksnih. Preprosti ogljikovi hidrati se hitreje razgradijo in takoj preidejo v krvni obtok in dvignejo nivo sladkorja, pri kompleksnih pa so procesi bolj dolgotrajni, manj vplivajo na krvno sliko, odziv telesa pa je veliko počasnejši in kvalitetnejši.

Preprosti ogljikovi hidrati so (dobesedno!) rak rana sodobne družba. Problem pa je tudi premalo zdravih hidratov v kombinaciji z zdravimi vlakninami. Dejstvo je, da so ogljikovi hidrati, ki povečujejo težo, povzročajo vnetja, utrujenost, nihanje razpoloženja in mnoge kronične bolezni. Tisti bolj zdravi hidrati, pa krepijo organizem, uravnavajo prebavo in dajo organizmu (ne samo mišicam, tudi možganom!) dovolj energije za najzahtevnejše procese.

Dolgotrajna izpostavljenost pomanjkanju ogljikovih hidratov, je lahko zelo škodljiva. Tudi tako, da vi tega sami ne opazite. Zato bodite pozorni na te znake ...

1. Razdražljivo črevesje
Če ste napihnjeni, zaprti ali imate drisko, so to lahko znaki sindroma razdražljivega črevesja, ki se lahko pojavi če jeste premalo sadja in zelenjave, ali zaradi pomanjkanja zdravih vlaknin in premajhne gibljivosti črevesja. Manjkajo vam zdravi ogljikovi hidrati.

2. Pogosto ste lačni
Če ste po obroku še zmeraj lačni, je to lahko znak, da ste pojedli premalo ogljikovih hidratov, nelagodno počutje v vas pa sproži grelin, ki velja za hormon lakote. Ko se vam to prvič zgodi, ne ukrepajte nič, poskusite potrpeti, naslednji obrok pa naj bo veliko bolj uravnotežen z beljakovinami, maščobami in tudi ogljikovimi hidrati. Samo po uravnoteženemu obroku ne boste čutili lakote.

3. Nočni prigrizki
Četudi cel dan jeste, veliko jeste, se vam lahko zgodi, da vas ponoči prime nepremagljiva lakota. Pogosto je to zato, ker vam primanjkuje ogljikovih hidratov in vlaknin. Vlaknine so pomembne, ker vas dlje časa ščitijo pred lakoto, pomanjkanje ogljikovih hidratov pa vam kaže, da telo nima dovolj energije za nujne nočne procese. Samo če telo ponoči opravi vso potrebno regeneracijo, se boste zjutraj zbudili sproščeni in fit. Problem nočnih prigrizkov je potrebno reševati čez dan!

4. Ste razdražljivi
Črevesni mikrobi, ki jih sestavljajo milijarde bakterij, so zelo fascinanten in pomemben za vaše zdravje. Vsakršno neravnotežje vpliva na razpoloženje, pomembni hormoni pa si serotonin, dopamin in GABA. Pa ne samo ti!

Kompleksni ogljikovi hidrati so najpomembnejše spodbuda za serotonin, hormon dobrega počutja. Če se zbujate utrujeni in razdražljivi, zaradi stresa, ki nastane v telesu, ne morete hujšati, pa tudi vsak dan slabše se boste počutili.

In še: vsako neravnovesje v črevesju traja najmanj 24 ur. Rezultate boste videli šele naslednji dan! Zato, kadar ne veste, kaj storiti, jejte veliko banan, jabolk, pora, ovsa in sladkega krompirja.

5. Nizka energija
Kakorkoli gledate na hrano, so ogljikovi hidrati najpomembnejši in najprimernejši vir energije. Telo potrebuje glukozo, ker tako dobi dovolj energije za vsakodnevne napore. Glukoza namreč ni samo hrana za mišice, pač pa tudi možgane. Hrana s premalo ogljikovimi hidrati lahko drastično zniža vaše mentalne sposobnosti, česar pa vi večinoma ne boste niti opazili. Zato bodite pozorni, kaj vam pravijo drugi.
vkj
Dobro je vedeti
Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Dobro je vedeti
Bolezni, ki jih povzroča pokovka iz mikrovalovne pečice
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
Koliko jagod in češenj lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Mesto kamor se redite, razkriva bolezni, ki ste jim podvrženi
Dobro je vedeti
6 razlogov, zakaj je dobro jesti češnje
Dobro je vedeti
Hrana, ki povečuje testosteron in zakaj je to pomembno
Zdravje, lepota
Ali veste, katera solata je najnevarnejša za vaš želodec?
Zdravje, lepota
Ali veste, zakaj je dobra pikantna limonada?
Dobro je vedeti
Zadah, ki vam lahko reši življenje
Dobro je vedeti
30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti
Dobro je vedeti
6 živil za čiščenje organizma
Dobro je vedeti
Kaj se skriva za blagim okusom malin?
Zdravje, lepota
Najenostavnejši način razstrupljanja
Dobro je vedeti
Kako se znebiti modric
Dobro je vedeti
V kakšnih primerih je med lahko škodljiv
Dobro je vedeti
7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta
Dobro je vedeti
5 napitkov, ki so močnejši kot prehranska dopolnila
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023