Datum: 13.11.2021 18:54:53 - Rubrika: Dobro je vedeti
S čim lahko nadomestite antibiotike?
Da je vedno več virusov odpornih na zdravila, je krivo, ker jemo preveč antibiotikov. Predstavljamo vam 6 alternativ
1. Česen
Najboljši in najmočnejši nadomestek za antibiotike je česen, ki so ga uporabljali stoletja pred odkritjem sodobnih kemičnih zdravil. Med prvo svetovno vojno so z njim razkuževali rane, preprečevali zastrupitve krvi, pomagali so si pri poškodbah pljuč, z njim so zdravili tudi astmo. Česen pomaga nosečnicam pri pridobivanju otrokove teže. Upočasnjuje rast rakastih celic. Za 32 % zmanjša nevarnost nastanka črevesnega raka. Za 12 % znižuje raven holesterola. Za 17 % znižuje raven trigliceridov ... V Rusiji mu ne pravijo zastonj ruski penicilin.

2. Čebula
Čebula je iz iste družine, kot česen, zato je pričakovano na drugem mestu. V naših krajih se pogosto uporablja kot razkužilo, pomaga pri pikih žuželk, ima ogromno vitamina C, izjemne antibakterijske lastnosti, učinkovito pa pomaga pri najbolj običajnih prehladih, kot je denimo prehlad (skuhajte si čebulin čaj - pomembno je, da ga začnete piti takoj, ko začutite bolečine v grlu, ali začnete smrkati). Morda ne veste, a čebula je pogosta sestavina pri mnogih zdravilih.

3. Ingver
Ingver je začimba in zdravilna rastlina. Alternativni zdravilci ga pogosto uporabljajo kot antibakterijsko in protivnetno sredstvo, uravnava krvni obtok, znižuje sladkor, krepi srčno mišico, lajša bolečine ... Morda niste vedeli, a ingver lahko brez skrbi daste v hladilnik, tudi zamrzovalnik, odlično pa se poda tudi z nekaterimi vrstami sadja (ananas, hruške, banane, breskve, melone ...). Ingver je tudi odličen dodatek k ribam, praženi zelenjavi, kariju, zanimiv okus ima sladoled, predvsem Azijci pa z njim delajo mnogo sladic.

Še opozorilo: dlje boste ingver kuhali, bolj pekoča bo jed.

4. Kurkuma
Kurkuma nas ščiti pred vsemi vrstami bakterij, zelo dobro pa se izkaže pri zunanjih poškodbah in težavah na koži (ureznine, opekline). Veliko kurkume je priporočljivo za bolnike s težavami jeter, žolča (nekateri s kurkumo celo raztapljajo žolčne kamne), ledvic, srca in organov prebavnega trakta. Priporočena dnevna doza je 4 grame na dan, boljše učinke pa boste dosegli, če boste jemali kapsule, ki vsebujejo vsaj 600 mg kurkume.

5. Med
Hladen čaj z lipovim medom ima zelo pomirjujoč terapevtski učinek. Med je najboljši naravni stimulator imunskega sistema, pomaga pa predvsem pri otrocih in starejših. Pri medu je potrebno paziti, da ne pretiravate, ker lahko povzroči kar nekaj alergij. Več o vrstah medov si lahko preberete v prispevku Ni vsak med dober za vse stvari. Ker pa so na trgu tudi proizvodi sumljive kvalitete, je dobro upoštevati nekaj preprostih nasvetov: Naučite se prepoznati naravni med od umetnega.

6. Zeleni čaj
Največja moč zelenega čaja so antioksidanti, ki jih ima res zelo veliko. Zeleni čaj čisti in krepi imunski sistem, zmanjšuje možnosti za nastanek raka, pomirja in celo pomlajuje. Zeleni čaj priporočajo vseh, ki se borite z odvečnimi kilogrami (Kurilniki maščob), hkrati pa je skodelica čaja lahko tudi dobra alternativa kavi (5 alternativ za kavo).
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021